gepofte aardappels zelf aardappels poffen

gepofte aardappels

Veel heb je niet nodig om van gepofte aardappels een feestje te maken. Kinderen vinden het prachtig. Superleuk om zelf te doen en met dit stappenplan lukt het altijd.

dit heb je nodig voor de gepofte aardappels

  • iets kruimige aardappels, 2 per persoon, zoveel mogelijk gelijke grootte
  • vuurschaal, barbecue, of gewoon een oven
  • kooltjes, hout
  • aluminiumfolie
  • olie
  • lekkers om op de gepofte aardappels te doen: kruidenboter, boursin, room, geraspte jonge kaas, wat je maar lekker vindt

zo pak je het aan

1. vuur aanmaken: maak ruim van te voren een kampvuur, zodat je straks gloeiende kolen hebt. Een barbecue of vuurschaal gebruiken kan ook: de aardappels leg je dan tussen de gloeiende kooltjes. Bij een gesloten model kun je ze ook op het rooster leggen.

2. aardappels schoonboenen: ondertussen haal je de kruimige piepers tevoorschijn, 2 per persoon, medium grootte. Boen de aardappels goed schoon en droog ze. De schil er niet afhalen.

3. gaatjes prikken: prik met een vork wat gaatjes in de aardappels, zodat ze niet ontploffen tijdens het poffen.

4. glanslaagje olie: met een beetje hittebestendige olie (rijstolie, zonnebloemolie, koolzaadolie, druivenpitolie) de aardappels van een laagje olie voorzien. Dat gaat heel snel op de volgende manier: Neem een grote schaal, giet daar een laagje olie in, doe de aardappels in de schaal en schudt ze heen en weer. In een mum van tijd lachen alle aardappels je glanzend toe.

5. in aluminiumfolie: wikkel de aardappels in een stukje aluminiumfolie. De een zegt dat de glimmende kant buiten moet, de ander zegt dat de glimmende kant juist naar binnen moet. Maar de wetenschap bewijst: het maakt niet uit welke kant je gebruikt. Glimmende kant is meest Bling, maar hipstermat kan ook natuurlijk. Niet vergeten: echte kampvuurkinderen helpen je graag een handje bij dit klusje 😉

6. Op het vuur of in de oven: pof de aardappels ongeveer 45 minuten op de gloeiende kooltjes. Draai ze ondertussen een keer of twee om.

Als je geen vuur- of barbecueplek hebt: in een oven kan het ook. Schuif in dat geval de aardappels een minuut of 40-50 in de oven bij een temperatuur van 220 graden.

Gaarheidscheck? Prik met een vork door het folie tot in het midden: als de aardappel blijft hangen is ie niet gaar, als ie blijft liggen wel.

Tijd om de gepofte aardappels op te dienen

7. serveren: met kruidenboter, boursin, room, geraspte jonge kaas, de cajunkruiden van Jonnie Boer (die passen er perfect bij!), pesto, of wat je maar lekker vindt.

Grote salade erbij, gekookt eitje voor de liefhebber, et voilà, startklaar zijn je gepofte aardappels.

gepofte aardappels

gepofte aardappels

gepofte aardappels

gepofte aardappels zelf aardappels poffen

gepofte aardappels zelf aardappels poffen

* * * 

Ken je ons nieuwe kinderkookboek al?

chef het samen met tomaat

Lekker groot kookboek met foolproof recepten in stripvorm. Tomaat vormt letterlijk de rode draad, maar natuurlijk wordt er ook met veel andere verse ingrediënten gekookt. De recepten zijn niet kinderachtig: pasta puttanesca, linzensoep met kastanjes en zongedroogde tomaat, romige curry… om maar eens wat te noemen. Voeg daar een flinke schep humor aan toe en de kans is groot dat kinderen ook echt de keuken in zullen gaan om iets lekkers te maken.

Naast recepten staan er duidelijke kweekinstructies in dit boek. Want wie zelf tomaten kweekt, zal ze daarna met nog meer plezier eten. Let maar op 😉

bestellen kan hier

Chef Het Samen

screen-shot-2016-10-17-at-17-20-47

Chef Het Samen met tomaat / 128 pagina’s / full color / 14,95

Verkrijgbaar iedere boekwinkel, diverse kadowinkels en online.

En wil je die zwierige handtekening erin, en/of een zakje biologisch tomatenzaad erbij? Stuur dan een mail naar laura@keetsmakelijk.nl. Dan heb je het boek ook zo snel mogelijk in huis.

Chef Het Samen met tomaat Sinterklaastip kinderkookboek