In Spanje heb je mannen in roze maillots met gouden glimmertjes. Die zwaaien met een rode lap. Vlak voor de neus van een stier. Dat maakt stieren razend! Dus als je deze gevulde tomaten eet, prima, maar stoor er geen stier mee. Bedankt!
Is die stier uit de buurt? Mooi zo, dan kun je kiezen uit twee opties: tomatador met (vegetarische) spekjes en ijsbergsla. Die is het snelst klaar (20 minuten). Of tomatador met gestoofde ui, pijnboompitten en frisse munt (klaar in 30 minuten). In beide tomaten gaat een rijst-granenmengsel, daarvan liggen steeds meer varianten in het schap. Gezond en gevarieerd, en ze passen heel goed in zo’n tomaat. Beide recepten zijn voor 4-6 personen.
tomatador met spekjes en ijsbergsla
- 150 gram granen-rijstmengsel (bijv een pak met zilvervliesrijst, gerst, quinoa en tarwe)
- 6 grote tomaten
- ¼ krop ijsbergsla
- 100 gram (vegetarische) spekjes
- 1 eetlepel crème fraîche
- 4 eetlepels (biogarde)yoghurt
Kook de rijst gaar volgens de instructies op de verpakking. Je kunt dit ook eerder doen, want de vulling hoeft niet warm te zijn; koud is ook lekker, vooral met dit warme weer.
Snij het kapje van de tomaten en hol ze voorzichtig uit. Heb je toevallig zo’n speciaal grapefruitmesje in huis? Da’s het handigst; doordat de punt rond is, snij je alles heel eenvoudig los. Maar met een scherp lepeltje gaat het ook. Bestrooi de binnenkant met wat zout.
Verwijder de harde kern van de ijsbergsla en was het blad. Laat goed uitlekken en hak het dan in kleine stukjes: chop chop chop. Als je een grote krop sla hebt, kun je ook met minder af, waarschijnlijk is 1/6 krop dan genoeg.
Bak de spekjes in een droge koekenpan. Heb je vegetarische spekjes, voeg dan een klein beetje olie toe.
Meng de crème fraîche met de yoghurt. En meng dit in een grote kom met de rijst, sla en spekjes, totdat alles omhuld is door een fris-romig laagje. Proef op peper en zout. Vul de tomaten met het mengsel en dien op.
tomatador met gestoofde ui, pijnboompitten en frisse munt
150 gram rijst-granenmengsel
6 grote tomaten
2 eetlepels olie
1 rode ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, gehakt
1 eetlepel tomatenpuree
1 theelepel komijnpoeder
½ theelepel curcuma
½ theelepel kaneel
10 blaadjes verse munt, fijngesneden
50 gram pijnboompitten, licht geroosterd
Kook de rijst gaar volgens de instructies op de verpakking.
Snij het kapje van de tomaten en hol ze voorzichtig uit (zie instructies bij het recept hier boven).
Verwarm wat olie in een grote koekenpan. Laat de ui op een laag vuurtje 20 minuten stoven. Dat is lang, maar zo wordt de ui extra zoet en vol van smaak – de ultieme ui, topkoks doen het ook op deze manier. Maar als je weinig tijd hebt, is 5 minuten bakken op middelhoog vuur ook prima.
Voeg de tomatenpuree, komijn, kaneel, curcuma en knoflook toe. Schep om en laat 1 à 2 minuten meebakken.
Voeg de rijst, verse munt en pijnboompitten toe en roer alles goed om. Proef op peper en zout. Vul de tomaten met het rijstmengsel en dien op. Lekker met deze frisse salade met watermeloen. Keet Smakelijk!