Deze groentelasagne is heerlijke kost voor gure dagen. Het aardse van de boerenkool contrasteert mooi met het zoet-zure van de tomaten, Parmezaanse kaas geeft ‘m pit en de bechamel-saus & mozzarella maken ‘m lekker romig. Yummmm… Laat die wind maar rond het huis waaien.
dit heb je nodig voor de groentelasagne
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 stengels bleekselderij
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 3 blikjes tomatenblokjes (400g)
- ½ theelepel gedroogde tijm
- 1 stronk boerenkool (350-400 gram) / of een zak voorgesneden boerenkool
- 1 bol buffelmozzarella
- 150 gram Parmezaanse kaas, geraspt
- 12 lasagnavellen
voor de béchamelsaus
- 100 gram roomboter
- 2 eetlepels bloem
- melk
zo maak je deze groentlasagne
Snij de ui in dunne ringen, hak de teentjes knoflook fijn en snij de bleekselderij in plakjes.
Fruit de ui 2 minuten in wat olijfolie. Voeg de knoflook en bleekselderij toe en schep alles een paar keer om. Voeg de tomatenpuree, en de gepelde tomaten en tijm toe. Laat alles 10 minuten zachtjes pruttelen.
Ris ondertussen de boerenkoolbladeren van de steel en hak de bladeren grof. Kook de boerenkool in 10 minuten in een laagje water. Laat de bladeren goed uitlekken in een vergiet.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Haal de pan met tomatensaus van het vuur en bedek de bodem van een ovenschaal met een dun laagje tomatensaus. Dek dit af met 6 lasagnavellen. Daar overheen doe je weer een laagje tomatensaus en daarover een laagje boerenkool. Snij de mozzarella in dunne plakken en leg die er bovenop. Strooi hier de helft (75 gram) van de Parmezaanse kaas over.
Leg de overige 6 lasagnavellen er op en dek dit af met een laagje tomatensaus en een laag boerenkool.
Dan maak je de béchamelsaus:
Laat de boter zachtjes smelten in een pannetje met dikke bodem. Voeg 2 eetlepels bloem toe, roer boter en meel goed door elkaar met een houten lepel en laat een minuutje pruttelen. Voeg een scheutje melk toe. Goed roeren, zodat er geen klontjes ontstaan. Blijf melk toevoegen tot de saus de juiste dikte heeft.
Verdeel de béchamelsaus over de groentelasagne en strooi de rest (75 gram) van de Parmezaanse kaas over de béchamel-saus. Zet de schaal 30 minuten in de oven, tot de bovenlaag begint te bubbelen en lichtbruin krokant is.
bijna tijd om te eten…
Haal de schaal uit de oven – laat 5-10 minuten rusten (anders valt de lasagne uit elkaar op je bord) – en verdeel daarna de groentelasagne voorzichtig in stukken. Keet Smakelijk!
* * *
Kinderen met plezier meer groenten laten eten? Kijk dan ook eens naar ons nieuwe kinderkookboek Chef Het Samen met tomaat.
- 128 pagina’s in kleur
- een kookboek voor & door kinderen
- gezonde recepten in stripvorm, goed te volgen: alles wordt stap voor stap uitgelegd
- met een flinke schep humor
- klimaatneutraal gedrukt
- 14,95
Chef Het Samen met tomaat is verkrijgbaar bij iedere boekwinkel, diverse kadowinkels en natuurlijk online.
En wil je die zwierige handtekening erin, en/of een zakje biologisch tomatenzaad erbij? Stuur dan een mail naar laura@keetsmakelijk.nl. Dan heb je het boek ook zo snel mogelijk in huis.