recept voor hangop met zomerfruit

hangop toetje

Frambozen zijn magisch voor kinderen: de combinatie van vorm en smaak is ideaal. Kun je daar nog iets aan toevoegen? Jawel. Maak er een hangop toetje met zomerfruit mee.

wat is hangop?

Hangop is een stevige, supersmaakvolle yoghurt omdat er veel minder water in zit. Maken is heel makkelijk, het woord zegt het al. Pak een pan of een grote schaal, zet er een vergiet in, doe daar een schone theedoek in, waarin je 1 liter yoghurt ‘ophangt’ . Zet een koele plek en vier uur later heb je de goddelijkste yoghurt die er is: hangop. Doordat er zo’n 300-350 ml zuur water uit is gedropen, krijgt de hangop een gekmakend zachte, romige smaak. Beetje vanillesuiker erin, klaar.

voor 4-6 personen / maken: 20 minuten (exclusief 4 uur hangen van de hangop) 

dit heb je nodig voor het hangop toetje

  • 1 liter biogarde yoghurt
  • 8 gram vanillesuiker
  • 2,5 deciliter sinaasappelsap, vers geperst
  • 40 gram fijne kristalsuiker
  • 1 vanillestokje
  • 300 gram aardbeien
  • 300 gram overig zomerfruit; frambozen, bosbessen (aalbessen en bramen kan ook, maar die zijn nog niet echt op gang)

zo maak je het hangop toetje

Leg 4 uur voor je aan tafel gaat een schone theedoek in een vergiet en zet die in een diepe kom, zodat het vocht kan weglopen. Schenk de yoghurt erin en zet weg op een koele plaats. Na 4 uur schep je de hangop uit de theedoek. Er is tijdens het hangen zo’n 3½ deciliter vocht uit de yoghurt gelopen, waardoor deze lekker dik en romig is geworden. Meng de vanillesuiker door de hangop en zet nog even weg. In de koelkast of op een andere koele plek.

zo maak je de vruchtensaus

Verwarm het sinaasappelsap op middelhoog vuur in een steelpannetje. Doe de suiker erbij en laat oplossen. Snij het vanillestokje open en schraap het zaad er uit. Gooi stokje en zaad in de steelpan en laat alles 5 minuten trekken. Zet het vuur uit, en laat de saus afkoelen. Haal het vanillestokje eruit (en laat het zaad erin).

Was de aardbeien en verwijder daarna pas het kroontje. Snij 8 aardbeien in vieren en meng ze in een aparte kom met de rest van het gewassen zomerfruit. Zet de schaal met fruit even opzij.

Verder met de saus: Doe de rest van de aardbeien bij het afgekoelde sinaasappelsap in de steelpan. Fijnmalen met een staafmixer, zodat er een schuimige saus ontstaat.

Schenk de rode saus in dessertschaaltjes. Doe er een flinke schep hangop bij en verdeel de rest van het zomerfruit over de schaaltjes. Keet Smakelijk!

 

recept voor hangop met zomerfruit

hangop toetje

hangop toetje

recept voor hangop toetje met zomerfruit Keet Smakelijk

kinderkookboek tip!

kinderkookboek

  • 128 pagina’s in kleur
  • recepten in stripvorm
  • voor & door kinderen
  • met een flinke schep humor
  • 14,95

bestel hier 

kinderkookboek

chef het samen

kinderkookboek

kinderkookboek