zelf hummus maken recept

homemade hummus

Hummus op je boterham is weer eens wat anders dan kaas, worst, hagelslag of pindakaas. Hummus is ook nog eens hartstikke gezond, maar dat geeft niet, want dit spul is vooral erg lekker. En het wordt nog beter als je er wat knapperige rauwkost, zoals radijs, wortel, komkommer of paprika bij geeft.

Zelf hummus maken is heel makkelijk. Kikkererwten, tahin, gemalen komijn en citroen zijn de basis. Doe daar een gehakt teentje knoflook bij, een flinke scheut goede olijfolie en een snufje zout. Veel meer is het niet, hoewel er oneindig veel varianten zijn. Rooster bijvoorbeeld eens wat wortels, bietjes, of een rode paprika en mix die door de ‘gewone’ hummus. Dan krijg je een mooie dip met een roze, rode of oranje gloed. Zo kun je rustig doorgaan; mix een groene, geroosterde paprika door je hummus met een fijngehakte jalapeño peper en verse koriander. Misschien geen favoriet van je kinderen, maar af en toe moet je ook aan jezelf denken.

Ook erg lekker: een ui in dunne ringen snijden en die op het allerlaagste vuurtje heel langzaam glazig en doorschijnend laten worden. Door het langzame garen wordt de ui extra zoet en smeuïg; ook dat geeft een extra dimensie aan ‘gewone’ hummus. Of smeer een aubergine in met olie, rooster ‘m in de oven en… jawel… door de hummus mixen, met een flinke theelepel paprikapoeder.

Zo zijn er nog veel meer kruiden, specerijen en bladgroentes waarmee je kunt variëren. Basilicum, koriander, paprikapoeder, harissa, za’atar kruiden, oregano, dragon, rucola, platte peterselie…. Het kan allemaal door of op de hummus. Niet alles tegelijk graag, maar voor de afwisseling en eetlust moedigen we iedere vorm van experimenteerdrift van harte aan. Spinazie en wat feta er doorheen? Doen! Voor je het weet, staan er 100 soorten hummus in je kookschrift (pardon, Pinterest heet dat tegenwoordig). Wat overigens niet betekent dat ‘gewone’ hummus opeens niets meer voorstelt, welnee, het is tenslotte dankzij die oervariant dat er zoveel extra smeersels in omloop zijn. Genoeg gekletst, haal de kikkererwten en keukenmachine tevoorschijn en malen maar. Hier is het recept voor een klassieke hummus en daaronder een variant met avocado en koriander. Cheers!