Zo makkelijk is het om zelf een lekkere sladressing in elkaar te klutsen: beetje olie met geurige azijn mengen, peper en zout, wat verse kruiden erbij, et voila, klaar is je dressing. We hebben er 5 op een rijtje gezet:
Italiaanse dressing
- 6 blaadjes verse basilicum
- 1 deciliter olijfolie (extravergine = van de eerste persing)
- 1 eetlepel appelcider azijn
- 1½ eetlepel Parmezaanse kaas, geraspt
- ½ theelepel dijonmosterd
- snuf versgemalen peper
Snij de basilicumblaadjes fijn en doe dat samen met alle andere ingrediënten in een jampotje. Goed schudden en klaar is je dressing. Heerlijk over een basic groene salade.
yoghurt-bielsook dressing
- 10 sprietjes bieslook
- 1 deciliter yoghurt
- 1 eetlepel olijfolie
- kneepje citroen
- ½ theelepel dijonmosterd
Snij de bieslook fijn en doe het samen met alle andere ingrediënten in een jampot of een flesje. Goed schudden, en klaar is je dressing. Doet het goed bij gepofte aardappels. Of meng ‘m door een rijstsalade met knapperige groenten.
Thaise dressing
- 2 cm verse gember
- 1 teentje knoflook
- ¾ deciliter olijfolie
- 2 eetlepels sesamolie
- 1 eetlepel bruine suiker of palmsuiker
- 1 eetlepel sojasaus
- 2 eetlepels limoensap
Rasp de gember en hak de knoflook fijn. Doe ze samen met alle ingrediënten in een jampot en schudden maar. Voeg eventueel nog wat versgemalen peper en zout toe. Deze dressing is overheerlijk bij any salade met zoet-zure smaakjes. Hak bijvoorbeeld wat paprika in smalle reepjes en meng dat met wat stukjes mango, knapperige taugé en geraspte wortel. Dressing erover en you’re ready to go!
peterselie-kervel dressing
- half bosje bladpeterselie
- half bosje kervel
- 1 teen knoflook
- 1 sjalot
- 1½ deciliter olijfolie
- ½ deciliter notenolie (bijv. walnoot- of hazelnootolie)
- 2 eetlepels rode wijnazijn
- versgemalen zout en peper
Voor deze dressing moet je iets meer moeite doen, maar dat is het dubbel en dwars waard. Het extra werk zit’m in het hakken van de peterselie en kervel, daar ben je zo een minuut of 2 mee bezig ? Steeltjes verwijderen en het blad grof hakken. O ja, dan moet je ook nog het teentje knoflook hakken en de sjalot fijn snijden. Klaar? Doe dan alles in de mengkom van de foodprocessor. Malen maar en klaar is je dressing. De rijke en frisse smaak van deze dressing fleurt iedere maaltijd op. Past bij een heleboel ‘basic’ groene salades. Mix bijvoorbeeld wat slasoorten door elkaar, voeg er wat komkommer en olijven aan toe. En dan…. deze dressing erover… Heerlijk. Maar echt.
basic dressing
En als je helemaal geen tijd of zin hebt in iets speciaals, maak je deze dressing: meng ½ deciliter olie (olijfolie, koolzaadolie, druivepitolie, avocado-olie, notenolie) met een eetlepel citroensap of azijn en voeg er wat versgemalen peper en zout aan toe. Puur en eerlijk. Zonder fratsen. 180 keer lekkerder en gezonder dan die rare meuk uit zo’n kant-en-klaar fles. Keet Smakelijk!