kidneybonen burgers

veggie-burgers

Met deze kidneybonen burgers krijg je iedereen aan het schransen. Lekker met sla en geroosterde groenten. Of maak er een uitbundig hamburgerbroodje van! 

voor 12 kidneybonen burgers / maken: 25-30 minuten / bakken-oventijd: 15 minuten

dit heb je nodig

  • 100 gram quinoa
  • 10 kerstomaatjes
  • 10 blaadjes basilicum
  • 1 theelepel komijnzaad, gemalen
  • sjalotje, gesnipperd
  • teentje knoflook, fijngehakt
  • theelepel zout
  • 430 gram kidneybonen (pot, uitlekgewicht)
  • 3 eetlepels volkoren meel
  • koolzaadolie, of een andere hittebestendige olie (bak&braad)

broodjes en extra’s / optioneel:

  • 12 broodjes/knapperige bolletjes
  • 12 plakjes kaas
  • 2-3 uien
  • ketchup
  • krop molsla
  • 3-4 tomaten
  • roomboter om uien in te bakken en broodjes mee te smeren

zo maak je deze kidneybonen burgers

1. Kook de quinoa volgens de gebruiksaanwijzing. Je kunt dit ook een dag van tevoren doen (of ‘s middags als je ‘s avonds burgers gaat maken), want de quinoa moet afgekoeld zijn. Geen nood als je daar niet aan bent toegekomen; als je de quinoa na het koken over een groot plat bord verdeelt, koelt alles snel af en kun je het direct gebruiken.

2. Verwarm de oven voor op 180 graden.

3. Maal de tomaatjes, basilicum, komijn, knoflook en het sjalotje in de grote kom van de keukenmachine fijn.

4. Spoel de kidneybonen goed af en voeg ze met het zout en het meel bij de rest van de ingrediënten in de keukenmachine. Druk een aantal keer op de pulse-knop. Maal het mengsel niet te fijn; er mogen best nog wat grove stukjes in zitten, zolang het geheel maar aan elkaar blijft plakken.

5. Doe het bonenmengsel in een grote kom bij de quinoa en meng tot een samenhangend geheel.

6. Neem per burger ongeveer 1½ eetlepel en vorm met je handen 12 balletjes. Druk ze voorzichtig plat tot burgers. Verwarm wat olie in een anti-aanbakpan en bak de burgers op middelhoog vuur 2-3 minuten aan beide kanten. Schuif ze 10 minuten in de oven, op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Hierna zijn de burgers startklaar.

7. Liefhebbers laten er nog een plakje kaas op smelten, of maken er een compleet hamburgerbroodje van: Snij de uien in dunne ringen en bak ze met wat olie of roomboter in 10 minuten glazig.

8. Besmeer de broodjes met boter, leg daarop een blaadje (gewassen) sla, daarbovenop de hamburger – evt. met een plak gesmolten kaas.

9. En de boel natuurlijk  aftoppen met een plakje tomaat, gebakken uien en een lekkere dot (homemade) ketchup. Keet Smakelijk!

kidneybonen burgers

recept voor vegaburger kidneybonen quinoa #KeetSmakelijk

kidneybonen burgers

recept voor vegaburger kidneybonen quinoa #KeetSmakelijk

kidneybonen burgers

kidneybonen burgers

Recept voor zelfgemaakte ketchup vindt je hier.

Keet Smakelijk homemade ketchup recept zonder suiker zelf ketchup maken