groentekrullen

knappe groentekrullen

Wortels zijn goed voor je ogen door het bèta-caroteen, dat je lichaam in Vitamine A omzet. Ook je huid, haar en botten roepen spontaan ‘Hoera!’ als je een wortel eet. Extra feestelijk wordt het als je knappe groentekrullen van zo’n wortel maakt. Let maar op die mondhoeken, straks aan tafel.

4 personen  / maken: 15 minuten

dit heb je nodig

  • 5 bospenen
  • 1 komkommer, biologisch (die zijn echt veel lekkerder)
  • 1 eetlepel sesamzaadjes

dressing

  • 3 eetlepels druivenpit- of zonnebloemolie
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 eetlepel rijstazijn of limoensap
  • 2 theelepels bruine basterdsuiker
  • half klein rood uitje (15 gram)
  • 1 cm gemberwortel, geraspt
  • ½ theelepel zout

zo maak je deze groentekrullen

Gebruik een hoefijzer dunschiller om van de bospeen groentekrullen te maken. Van boven naar beneden schaven, de wortel telkens een beetje draaien, tot je bij de kern van de wortel komt en schaven onmogelijk wordt. Het overgebleven stukje wortel eet je direct op, of je geeft het aan een kind dat in de buurt ronddrentelt (en/of misschien wel die knapperige groentkrullen heeft gemaakt).

Voor de dressing: snipper het uitje ragfijn en rasp de gemberwortel. Klop deze samen met de overige ingredienten in een grote kom tot een dressing. Voeg de gekrulde wortels toe en meng voorzichtig met de dressing. Laat een half uur rusten, zodat de smaken van de dressing op de wortel kunnen inwerken.

Vlak voor het opdienen ga je met een kaasschaaf de komkommer te lijf. Verwijder de kontjes, snij de komkommer dwars door midden en schaaf er lange linten van. Net als bij de wortels de komkommer een beetje draaien tijdens het schillen, tot je bij de zaadlijsten uitkomt. Een deel kun je nog mee schillen, maar al snel valt de kern uit elkaar, dat stuk gooi je weg (de pitjes zijn ook wat bitter van smaak, dus die mis je niet).

Neem een grote, platte schaal. Drapeer de komkommer op de ene helft en de knappe groentekrullen op de andere helft van de schaal. De dressing die in de kom achterblijft, kun je over de wortels en de komkommer sprenkelen. Strooi tot slot wat sesamzaad over de komkommer.

de knecht van de knappe kapper

Zo’n knappe groentekrul vraagt om een taalspelletje aan tafel: ‘De knecht van de knappe kapper knipt deze knapperige krullen knapper dan de knappe kapper knippen kan.’

Zeg het snel en vaak achter elkaar. Wie ligt het eerst in een deuk en wie beheerst deze spraakwaterval het best? Keet Smakelijk!

groentekrullen