recept maaltijdsalade Little gem Keet Smakeliijk

maaltijdsalade

Het geheim van deze salade zit ‘m onder andere in de dressing; die is goddelijk. Iets tussen mayonaise en ‘gewone’ sladressing in. Lekker romig en vol van smaak, maar tegelijkertijd ook luchtig en fris. Oftewel: een rijke zomerdressing. Dat zomerse en rijke geldt trouwens ook voor de sla die we voor deze salade gebruiken: Little gems; kleine, compacte slakropjes met een stevig, krullerig blad dat bijzonder mals is en zoet en rijk van smaak. Veel meer dan zo’n zonnige dressing hebben Little gems eigenlijk niet nodig, maar als je er een stel stevige brokken (ei, krieltjes, tomaat, sperziebonen) aan toevoegt, heb je een compleet maal. Strooi er wat geroosterde zonnepitten over voor een extra twist, et voilà, je hebt een salade die bijzonder hoog scoort op de combinatie smaak, structuur, contrast. Wat een rijkdom. En nu gauw aan de slag!

Begin met de krieltjes. Kook ze met wat zout in ruim kokend water, ongeveer 20 minuten. Giet ze af en zet even opzij om af te koelen.

Ondertussen kun je de sperziebonen toppen. Neem een andere pan en kook ze beetgaar in ongeveer 7 minuten. Laat de eieren meteen meekoken. Die zijn na een minuut of 7 hardgekookt, dus dat komt mooi uit. Laat de eieren schrikken onder koud stromend water. Doe de sperziebonen in een vergiet en laat ze ook even schrikken onder koud storend water. Zo blijven ze lekker knapperig en mooi groen. Zet even opzij. Pel de eieren, snij ze in kwarten en zet ook die opzij.

Halveer de little gems, verwijder de harde kern en werk de blaadjes voorzichtig los. Was de sla en slinger ‘m droog met behulp van een slacentrifuge. Neem een grote platte schaal en ‘drapeer’ de sla.

Voor de dressing: Neem een grote kom, doe daar de eierdooier in en klop er met een garde mosterd, peper en zout door. Voeg druppelsgewijs de olijfolie toe. Er ontstaat een dikke, luchtige substantie. Op het laatst twee eetlepels citroensap toevoegen. Proef op peper en zout, voeg eventueel nog wat extra toe als dat nodig is en giet de dressing vervolgens over de Little gems. Meng de dressing door de sla, zodat alle blaadjes omhuld zijn met dit rijke mengsel.

Halveer de krieltjes. En verdeel ze samen met de sperziebonen over de sla. Brokken ei er bij en de gehalveerde kerstomaatjes.

Tot slot een handje met zonnepitten licht roosteren in een droge koekenpan. Blijf er even bij staan, want ze verbranden snel. Strooi de zonnepittten over de salade en klaar is je rijke maaltijdsalade.

Tip: Geef er knapperige broodjes met roomboter bij. Heb je meer dan gemiddeld honger? Gooi dan nog iets snels en makkelijks in de pan, een (vegetarische) hamburger bijvoorbeeld. Keet Smakelijk!

recept maaltijdsalade Little gem Keet Smakeliijk