milde harissa

milde harissa

Harissa is een hete, soort sambal-achtige saus waarmee je ontzettend veel gerechten kunt pimpen. In de meeste recepten voor harissa worden gedroogde chilipepers gebruikt, maar in deze milde harissa gaan geroosterde paprika’s en Spaanse pepers.  Dus de kans dat kinderen er ook – een hééééél klein beetje – van willen proeven is aanwezig 😉

zo maak je deze milde harissa

1.  Zet de oven op de hoogste grilstand.

2. Halveer de paprika’s en verwijder de zaadlijsten. Leg de paprika’s op een bakplaat en schuif voor een paar minuten in de oven, direct onder de gril, tot het vel begint te blakeren.

milde harissa

3. Hevel de geblakerde paprika’s over naar een steelpannetje en doe de deksel erop. De stoom zorgt ervoor dat het vel losser gaat zitten. na een minuut of 5-10 zijn de paprika’s voldoende afgekoeld en trek je het velletje er heel gemakkelijk af.

4. Dan stamp je het korianderzaad, het komijnzaad en karwijzaad fijn in de vijzel.

milde harissa

5. Doe de specerijen met de schoongemaakte paprika’s en de rest van de ingrediënten (pitjes van de Spaanse peper verwijderen) in de mengbeker van je staafmixer. Maal tot een gladde saus. En klaar is je milde harissa.

milde harissa

wat doe je er mee?

Je kunt met harissa simpele pizza’s en tosti’s tot grote hoogten brengen. Schepje door de hummus? goed idee! In de meeste soepen met peulvruchten, zoals bijvoorbeeld deze kikkererwtensoep voelt harissa zich prima thuis. En deze combinatie werkt trouwens ook als de tierelier: couscous met groenten en een schepje milde harissa. Keet Smakelijk!

couscous met milde harissa

spice it up!

Je kunt deze milde harissa natuurlijk ook een stuk pittiger maken, door simpelweg meer Spaanse pepers of chilipepers toe te voegen. Maar de kans dat kinderen er dan nog aan meedoen is behoorlijk klein.

PS: je kunt deze milde harissa minstens een week in een afgesloten pot in de koelkast bewaren.

het mafste kinderkookboek

Check hier ons nieuwste kinderkookboek: Chef Het Samen met tomaat. Een lekker maf – en bekroond – kinderkookboek, dat we samen met een stel kinderen uit de buurt hebben gemaakt.

milde harissa

  • 128 pagina’s in kleur
  • voor & door kinderen
  • recepten in stripvorm
  • met een flinke schep humor
  • 14,95

Bestel Chef Het Samen met tomaat hier