Als af en toe de dag wat somber en mistroostig lijkt… kun je altijd nog een gezellig boodschappenlijstje maken en een potje Aziatisch gaan koken. Wat dacht je van deze noedels met mango, peultjes en verse sojaboontjes? Een explosie van smaken die verrassend makkelijk is om te maken. En dan ziet het er ook nog eens leuk uit. Wat wil een mens eigenlijk nog meer?
voor 4 personen / maken: 25 minuten
dit heb je nodig
- 240 gram noedels
- 200 gram peultjes
- 1 bakje sojaboontjes (kant-en-klaar of zelf doppen)
- 2 (rijpe!) mango’s
- 250 gram sojareepjes (licht gekruid)
- ½ rode ui
- verse koriander
- geroosterd sesamzaad (kant-en-klaar te koop)
voor de saus
- 3 eetlepels rijstazijn
- 1 eetlepel kristalsuiker
- 1 teentje knoflook
- ½ deciliter zonnebloemolie (of koolzaadolie)
- 2 eetlepels sojasaus
zo maak je deze noedels met mango enzo
1. Begin met het maken van de saus. Zet een steelpannetje op middelhoog vuur en voeg de rijstazijn en de kristalsuiker toe. Zet het vuur uit als de suiker is opgelost en voeg de olie en sojasaus toe. Dan nog een platgeslagen teentje knoflook erbij (dat vis je er later weer uit). Zet opzij en laat de saus afkoelen.
2. Kook de noedels gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Er zijn heel veel soorten noedels te koop, maar eigenlijk maakt het niet zoveel uit welke je neemt voor dit recept. Kies gewoon wat je tegenkomt in de supermarkt of toko.
3. Ondertussen kun je de peultjes stomen, of ze de laatste 2-3 minuten laten meekoken in de pan met de noedels.
4. Sojaboontjes kun je kant-en-klaar kopen, of nog in hun peultjes (bij de toko en tegenwoordig ook bij Marqt). Zelf stomen en doppen is het lekkerst! En inderdaad, het is ook wat meer werk. Dus als je ze niet kunt vinden, neem dan kant-en-klaar gedopt (supermarkt) of laat ze weg.
5. Snij de mango in stukjes: de twee helften zo dicht mogelijk langs de pit lossnijden, tsjak – tsjak, kruislings patroon erin maken – de boel omklappen en – huppatee – stukjes eraf snijden.
6. Bak de sojareepjes in een koekenpan met wat olie. Snij de ui in flinterdunne ringen en hak de koriander grof.
tijd om alle onderdelen door elkaar te mengen
7. Vis het teentje knoflook uit de saus en giet het over de noodles in een grote schaal.
8. Voeg de peulen, sojaboontjes, mango en gebakken sojareepjes toe en meng alles voorzichtig.
9. Schep de noedels met mango en alle andere goodies op borden en laat iedereen aan tafel er zelf koriander, ui en sesamzaad aan toevoegen. Keet Smakelijk!