oesterzwammen

oesterzwammen

Veel kinderen vinden oesterzwammen ‘bleh’. Maar als je ze verpakt in een krokant korstje zou dat zo maar eens kunnen veranderen. Serveer ze bij een Oosters stamppotje met zoete aardappel en knapperige paksoi.  Uit betrouwbare bron hebben we overigens vernomen dat ook volwassenen eters dit wel een gezellig hapje vinden.

De gepaneerde oesterzwammen zijn klaar in 10 minuten. Voor de stamppot moet je 25 minuten uittrekken.

dit heb je nodig voor de oesterzwammen

  • 8 middelgrote oesterzwammen
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 ei, losgeklopt
  • 100 gram sesamzaadjes
  • 100 gram meel of bloem
  • 50 gram alfalfa
  • 3 bosuitjes
  • (koolzaad)olie om te bakken
  • verder nodig: 3 kommetjes en een anti-aanbakpan

zo maak je de oesterzwammen

In kom 1 kluts je het ei met de sojasaus en de olijfolie. In kom 2 doe je het meel. In kom 3 het sesamzaad.

oesterzwammen

Haal de oesterzwammen eerst door het meel.

oesterzwammen

Haal ze dan dan door het soja-eimengsel.

oesterzwammen

Wentel ze tot slot door het bakje met sesamzaad. Leg alles even opzij op een bord, startklaar om straks te bakken.

oesterzwammen

Tot slot alles nog even bakken. Warm wat olie in een anti-aanbakpan op en bak de paddestoelen aan beide kanten in 2 minuten goudbruin.

oesterzwammen

Nu nog even snel een stamppot in elkaar draaien

  • 2 eetlepels (koolzaad)olie
  • 1 rode ui
  • 1 cm verse gember, geraspt
  • 450 gram aardappelen
  • 450 gram (oranje) bataat
  • 1 stronk paksoi
  • ½ dl bouillon (of kookvocht van de aardappels)

Verwarm 2 eetlepels olie in een koekenpan. Snij de ui in dunne plakjes en bak 20 minuten op laag vuur. Doordat het langzame stoofproces worden de uien extra zoet van smaak.

stamppot oesterzwammen

Schil ondertussen de aardappels en de bataat (de zoete aardappels)  en snij ze in grove stukken. Kook de aardappels in 20-25 minuten gaar. Bataten hebben een kortere kooktijd, dus doe die pas na 5 minuten bij de rest van de aardappels in de pan.

Giet de pan met aardappels en bataat af, maar bewaar een half kopje van het kookvocht. Stamp de aardappels en bataten.

Voeg versgeraspte gemberwortel aan de koekenpan met uienringen toe. Of gebruik 1 theelepel gemberpoeder. Laat 1 minuut meebakken. Haal de pan dan van het vuur en voeg de uiringen bij de gestampte aardappels.

stamppot oesterzwammen

Was de paksoi en snij in superdunne plakjes. Met een keukenmachine gaat dat het snelst, maar met de hand kan natuurlijk ook. Meng de paksoy door de gestampte aardappels. Geef de stamppot extra smeuïgheid door een scheutje bouillon of kookvocht toe te voegen. Breng verder op smaak met peper en zout.

stamppot oesterzwammen

Serveer de stamppot met de oesterzwammen. Voor de liefhebber is er alfalfa en fijngesneden bosui om de boel mee te garneren.

Keet Smakelijk!

oesterzwammen

kinderkookboek tip!

Heb je thuis een jonge chef in de dop? Houdt jouw buurmeisje, neefje of nichtje van koken? Check dan hier ons nieuwste kinderkookboek: Chef Het Samen met tomaat.

kinderkookboek

  • 128 pagina’s in kleur
  • recepten in stripvorm
  • voor & door kinderen
  • met een flinke schep humor
  • 14,95

Boek bestellen? Dat kan hier.

En voor de hele familie is er natuurlijk ook nog Keet Smakelijk deel 1 en het Peuter Soepboek.

Keet Smakelijk kinderen groente