Adukibonen zijn kleine, paarsrode boontjes met een witte kiem en een zoetige smaak. In Azië worden ze de koning der bonen genoemd. Er zitten veel mineralen en relatief veel eiwitten en vezels in. Goed voor de variatie en vooral erg lekker. Ze zijn ideaal om soep mee te maken.
Je hebt er nauwelijks omkijken naar, maar je moet de adukibonen wel op tijd op het vuur zetten. Het beste is om ze eerst 8 uur te weken in ruim water, dan in 40 minuten koken. Zonder weken is de kooktijd 60 à 90 minuten. De actieve bereidingstijd is 20 minuten.
voor 4 à 6 personen / maken: 20 minuten / koken: 20 minuten (excl. kooktijd van de adukibonen)
ingrediënten
- 2 eetlepels olie
- 1 ui, in ringen gesneden
- 1 teentje knoflook
- 200 gram adukiboontjes ( te koop bij natuursupers, maar bijv. ook bij Albert Heijn)
- 150 gram geraspte wortel
- 2 stengels bleekselderij, dungesneden
- 100 gram maïskorrels
- 1 dungesneden prei
- 1 liter groentebouillon
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel gembersiroop
zo maak je deze soep met adukibonen
Kook de adukibonen (zie inleiding hierboven). Als ze gaar zijn, afspoelen in een vergiet onder koud stromend water en even opzij zetten.
Twintig minuten voor je aan tafel gaat, doe je de rest. Verwarm in een grote pan wat olie. Fruit de ui 2 minuten op middelhoog vuur. Voeg gehakte knoflook, geraspte wortels, bleekselderij en de maïskorrels toe. Schep alles een paar keer om. Voeg een liter groentebouillon toe en breng aan de kook. Laat alles 10 minuten zachtjes koken. Voeg dan de adukiboontjes toe en laat nog 5 minuten koken. Voeg eventueel nog wat water toe als de soep te dik is.
Tot slot gembersiroop, sojasaus en dungesneden prei aan de soep toevoegen. Laat nog 3-5 minuten zachtjes koken en schep dan op in diepe borden. Keet Smakelijk!
tip
je kunt eventueel een stukje kombu meekoken; een zeewier dat veel jodium bevat. Het maakt soep verfijnder en beter verteerbaar. Kombu is gedroogd te koop bij natuurwinkels en toko’s. Laat de kombu meekoken met de soep en vis ‘m vlak voor het opdienen uit de soep.