We hebben vandaag twee maal een oranje shake in de aanbieding. Een sapje met wortel, venkel en peer. En een smoothie met sinaasappel en abrikoos. De hoeveelheden zijn voor 4 glaasjes.
oranje smoothie
Als abrikozen worden gedroogd, veranderen ze van kleur en worden ze bruin. In de supermarkt zie je echter meestal knaloranje gedroogde abrikozen liggen. Dat zit zo: Om gedroogde abrikozen helder oranje te houden wordt sulfiet gebruikt. Sulfiet kan echter astmatische en allergische reacties geven. Koop daarom liever ‘bruine’ gedroogde abrikozen (bij de natuursuper) dan feloranje gekleurde abrikozen.
det heb je nodig
- 8 abrikozen
- 2 deciliter sinaasappelsap (liefst versgeperst)
- 5 deciliter (soja) yoghurt
- 4 blaadjes munt
- kneepje limoensap
zo maak je het
Laat 8 gedroogde abrikozen een paar minuten in heet water wellen, zodat ze zachter worden.
Haal de abrikozen uit het water en doe ze in de blender, samen met het sinaasappelsap, de yoghurt, munt en een kneepje limoensap. Minuutje laten draaien in de blender tot alles goed is gemixt en lekker schuimig is.
oranje shake
- 3 peren
- 3 medium wortels
- 1 venkelknol
- 1 cm gemberwortel
- 2 theelepels chiazaad
zo maak je deze oranje shake
Was de peer, wortel en venkelknol. Verwijder het kontje van de wortels. Snij de peer en de venkel in hanteerbare stukken.
Nu komt het leuke werk: alles in de sapcentrifuge gooien. Kinderen helpen je meestal graag bij dit klusje. Als alle groente door de centrifuge is gegaan: Rasp een stukje gember. Schil verwijderen is niet nodig, maar mag natuurlijk wel. Roer het raspsel door het sap. Schenk in glaasjes. Sprenkel desgewenst overal nog een halve theelepel chiazaad over.