Deze pittige pasta maak je met tomaat en Lamuyo paprika. Da’s een soort reuzenpaprika uit Spanje. Lekker stevig, sappig en zoet van smaak. Doet het heel goed op de barbecue, maar deze gigant laat zich ook prima verwerken in een pastasaus.
voor 4 personen / maken: 25 minuten
dit heb je nodig
- 500 gram Roma tomaten
- 2 sjalotjes
- 1 Lamuyo paprika – of 2 gewone rode paprika’s
- teentje knoflook, fijngehakt
- 1 eetlepel tomatenpuree
- balsamico azijn, 1 eetlepel
- 15 kalamata olijven, fijngehakt
- 1-2 chilipepertjes
- klein bosje peterselie
- 2 eetlepels olijfolie
- Parmezaanse kaas
- 250 gram pasta, bijvoorbeeld fussili of radiatori
zo maak je deze pittige pasta
1. Begin met het maken van de pastasaus: verwarm de oven voor op 200 graden.
2. Snij de tomaten en de sjalotjes in vieren. Doe alles in een bakblik, voeg een eetlepel olijfolie toe en wat versgemalen zout. Schuif het bakblik in de oven en rooster de groenten 15 minuten. Hierna pureer je alles met een staafmixer of in de blender.
3. Kook de pasta gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
4. Verwijder ondertussen de zaadlijsten van de paprika en snij ‘m in dunne reepjes.
5. Verwarm wat olijfolie op middelhoog vuur in een grote koekenpan of hapjespan. Voeg de paprika toe en roerbak een minuut of twee. Voeg de gehakte knoflook, tomatenpuree en de balsamico azijn toe. Dan de geroosterde en gepureerde tomatensaus en de olijven erbij. Laat een minuut of 5 pruttelen.
6. Hoe pittig je de saus maakt, bepaal je zelf. Kleine kinderen aan tafel? Die branden met twee chilipepertjes totaal de pan uit, dus begin in dat geval met één of een half chilipepertje. Of laat het helemaal weg uit de kinderporties en mix aan tafel wat chilipeper aan je eigen volwassen portie toe. NB: er zijn ook molentjes met chilipeper te koop, dus in dat geval is het geregeld met een draai aan de molen. Handig!
7. Mix de saus door de pasta en schep op de borden. Serveer met geraspte Parmezaanse kaas en wat gehakte peterselie. Voor de liefhebber: nog wat olijfolie over deze pittige pasta druppelen. Keet Smakelijk!
tips
1. Je kunt ook tomaat uit blik gebruiken. Dat is sneller en iets goedkoper. Maar… saus van verse tomaten is simpelweg lekkerder…
2. In de zomer kun je de Lamuyo paprika in grote stukken snijden en op de barbecue roosteren. Heerlijk!
chef het samen
Heb je thuis een jonge chef? Houdt jouw (klein)kind, buurmeisje of neefje van koken? Bestel hier ons bekroonde kinderkookboek!