fruittoetje met pruimen

fruittoetje met ijs

Laat je verrassen door dit fruittoetje dat warm-koud-zacht-krokant-zoet is. Onweerstaanbaar lekker en zo gemaakt. Werkt trouwens ook heel goed met appels, mochten de pruimen even op zijn.

maken: 15 minuten / fruit & smaken op elkaar laten inwerken: 30 minuten / in de oven: 20 minuten

dit heb je nodig voor 4 à 6 personen

  • 500 gram Victoria pruimen
  • 5 à 6 sneetjes (oud) bruin brood
  • 40 gram roomboter
  • 50 gram bruine basterdsuiker
  • 1 biologische citroen (want je gaat ‘m raspen)
  • vanille-ijs of kaneelijs

zo maak je het fruittoetje

Was de pruimen, halveer ze en verwijder de pit.

Doe de pruimen in een grote kom, samen met de basterdsuiker en 1 eetlepel water. Rasp de citroenschil en pers het sap eruit. Voeg citroenrasp en -sap bij de pruimen. Schep alles om. Laat een half uur rusten, zodat de ingrediënten op elkaar kunnen inwerken en er een sappig geheel ontstaat.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe dit 10 minuten voordat je de pruimen in de oven zet. Vet een vuurvaste schaal in met wat boter.

Doe de sneetjes brood in de grote kom van de keukenmachine en vermaal tot broodkruim.

Laat de boter zachtjes smelten in een koekenpan. Doe het broodkruim erbij. Zet het vuur iets hoger. Roer het broodkruim regelmatig om en bak het in een paar minuten goudkleurig en knapperig.

Meng het pruimenmengsel met de helft van het broodkruim in de ovenschaal. De rest van het broodkruim gebruik je als toplaag. Zet 15 minuten in de oven, tot de pruimen zacht zijn en de toplaag krokant is.

Verdeel het fruittoetje over schaaltjes of borden en serveer met een bolletje vanille-ijs.

fruittoetje met pruimen en vanille-ijs

recept fruittoetje met pruimen en vanille-ijs

recept fruittoetje met pruimen en vanille-ijs

fruittoetje met pruimen

Bestel hier ons  nieuwe kinderkookboek

chef het samen met tomaat

Lekker groot kinderkookboek!

Met recepten in stripvorm. Tomaat vormt letterlijk de rode draad, maar natuurlijk wordt er ook met veel andere verse ingrediënten gekookt. De recepten zijn niet kinderachtig: pasta puttanesca, linzensoep met kastanjes en zongedroogde tomaat, romige curry… om maar eens wat te noemen. Voeg daar een flinke schep humor aan toe en de kans is groot dat kinderen ook echt de keuken in zullen gaan om iets lekkers te maken.

Naast recepten staan er duidelijke kweekinstructies in dit boek. Want wie zelf tomaten kweekt, zal ze daarna met nog meer plezier eten.

Chef Het Samen

chef het samen

  • 128 pagina’s in kleur
  • een kookboek voor & door kinderen
  • gezonde recepten in stripvorm, goed te volgen: alles wordt stap voor stap uitgelegd
  • met een flinke schep humor
  • klimaatneutraal gedruk
  • 14,95

Verkrijgbaar bij iedere boekwinkel en natuurlijk online.

En wil je er een mooi kadi-papiertje om en een zakje biologisch tomatenzaad erbij? Stuur dan een mail naar laura@keetsmakelijk.nl. Dan heb je het boek ook zo snel mogelijk in huis!