recept voor minsetronesoep Italiaanse groentesoep

minestronesoep

Eigenlijk zou deze groenteboer in een gondel moeten varen, want minestronesoep komt uit Italië. Maar we hadden alleen een kano in huis. Waarom ook niet: een Hollandse groenteboer in een Indianenkano die door de Italiaanse soep vaart. Keet Smakelijk!

voor 6 personen / maken: 25 minuten / koken: 30 minuten

  • 2 tomaten
  • 200 gram sperziebonen
  • 2 aardappels
  • 1 prei
  • 2 wortels
  • 1 stengel bleekselderij
  • 200 courgette
  • 1 ui
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 liter groentebouillon
  • 200 gram doperwten (diepvries)
  • 50 gram kleine pastaschelpjes
  • 1 takje rozemarijn
  • 4 takjes tijm

Verwijder het harde gedeelte van de tomaten en snij ze in kleine stukjes. Top de sperziebonen. Schil de aardappels en snij ze in blokjes van 1 cm. Snij de prei in ringen en hak de wortel en bleekselderij in plakjes. Snij de courgette in blokjes. Alle groenten kunnen bij elkaar op een grote hoop.

Snij de ui in dunne ringen, die moet je wel apart houden.

Verwarm de olie in een grote pan. Fruit de ui een paar minuten op middelhoog vuur. Voeg na 3 minuten knoflook en de overige groenten toe. Doe de tomatenpuree erbij en schep alles een paar keer om. Voeg een liter groentebouillon toe, samen met de tijm en rozemarijn. Breng het geheel aan de kook en laat zachtjes sudderen, met de deksel op de pan.

Voeg na 20 minuten de doperwten en pastaschelpjes toe. Laat alles nog 10 minuten zachtjes koken, tot de pasta en de doperwten gaar zijn. Verwijder de rozemarijn en de tijm.

Serveer de minestronesoep in diepe borden of kommen. Lekker met een schep verse pesto er bovenop en/of wat Parmezaanse kaas voor de liefhebber. En dan: ‘Presto! A Tavola!’

Tip: Minestronesoep leent zich bij uitstek om uitbundig mee te variëren. Maak ‘m ook eens met cannelinibonen, witte bonen, kikkerwerten, rijst of pastinaak… ze doen het allemaal goed in deze Italiaanse soepsloep.