zelf pizza maken

zelf pizzadeeg maken

Meel, gist en water is huis? Mooi zo, want daarmee kun je heel eenvoudig zelf pizzadeeg maken. Een echte pizza-oven met echt vuur is natuurlijk hartstikke mooi en lekker, maar als je thuis de oven op hot hot hot zet, komen ze er ook lekker knapperig uit. Yummmm!

dit heb je nodig voor het deeg / voor 4 grote pizza’s of 8 kleine

 • 400 gram patentbloem
 • 1 zakje instant gist (7 gram)
 • 1 theelepel zout
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 240 ml water

aan de slag / zelf pizzadeeg maken

Doe het meel in een grote kom. Voeg gist, zout, water en olijfolie toe. Roer alles door elkaar, tot de boel aan elkaar begint te plakken. Dan is het tijd om je mouwen op te stropen en te kneden. In het begin is alles flink plakkerig, maar als je even doorkneedt, krijg je al snel een mooie deegbal, die zich makkelijk heen en weer laat kneden. Dat gaat het beste op een grote houten plank of op een schoon aanrecht. Strooi eventueel een klein beetje bloem op je werkblad, zodat het deeg nergens aan blijft plakken. Kneed minstens 10 minuten. Dat helpt om het deeg te laten rijzen. En het wordt er ook beter verteerbaar van.

Ben je uitgekneed? Leg de deegbal in een kom, die je met een klein beetje olijfolie hebt ingevet.

Zelf Pizzadeeg maken

Dek de deegbal af met een vochtige theedoek en laat minstens een uur rijzen op een warme plek, bijvoorbeeld naast of op de verwarming. Langer mag ook.

zelf pizzadeeg maken

Na een uur is het deeg ongeveer twee keer in volume toegenomen. Zo zie je maar, zelf pizzadeeg maken is super. Het deeg is nu startklaar om tot krokante pizzabodem te worden verwerkt.

zelf pizzadeeg maken Keet Smakelijk

Verwarm de oven voor: 220 graden.

Zet ondertussen de andere ingrediënten klaar:

 • tomatensaus: zelfgemaakt of kant-en-klaar
 • geraspte kaas / mozzarella / ricotta / of blauwe kaas
 • paprika: in reepjes
 • olijven: gehalveerd
 • champignons: in plakjes
 • courgette
 • rucola
  … en wat je verder maar lekker vindt

nog wat tips voordat je de pizza in de oven schuift

1. Neem een stuk van het deeg. Maak er een bolletje van. Rol het uit met behulp van een deegroller. Zorg dat er een klein beetje meel op het aanrechtblad ligt, zodat het deeg niet blijft vastplakken. Rol uit tot een dunne deeglap, zodat je straks een lekkere krokante bodem hebt.

2. Hevel de pizzabodem over naar een met bakpapier bekleedde bakplaat. Maak een klein opstaand randje, door met je duim, wijsvinger en middelvinger het deeg rondom iets omhoog te werken.

3. Lepel wat tomatensaus op de pizza en bestrijk de bodem, bijvoorbeeld met de achterkant van een lepel.

4. Beleg de pizza met paprika, olijven, courgette, champignons etc.

4. Geraspte kaas erover. Of mozzarella. Of een andere kaassoort. Dat hoort nu eenmaal bij pizza: de combinatie deeg, tomatensaus, kaas is heilig.

5. Schuif de pizza in de oven. Na 10 minuten is ie klaar. Snij in punten. Eerlijk delen. En zo maak je nog een stel pizza’s. Leuk om je kinderen hierbij te betrekken, want die vinden het heerlijk om zelf te bepalen wat er op hun pizza gaat. Keet Smakelijk!

zelf pizzadeeg maken

Bestel hier ons nieuwe kookboek voor kinderen

chef het samen met tomaat

Lekker groot kado-boek, waar kinderen direct mee aan de slag kunnen. Foolproof recepten met een flinke schep humor. Klimaatneutraal gedrukt, op luxe 150 grams gecertificeerd FSC-papier. 128 pagina’s, full color, dikke lol voor slechts 14,95

bestel ‘m hier

Chef Het Samen

chef het samen met tomaat

chef het samen met tomaat

En wil je die zwierige handtekening erin, en/of een zakje biologisch tomatenzaad erbij? Stuur dan een mail naar laura@keetsmakelijk.nl. Dan heb je het boek ook zo snel mogelijk in huis.