Wat te doen met rode kool? Maak er pakketjes van en noem het rode kooltaartjes. Of knapperige koolsurprise. Maar misschien vinden je kinderen het wel meer op een Poolse loempia lijken. Maakt niet uit, als ze maar lekker keten en eten. Smacznego!
dit heb je nodig
- 15 vellen filodeeg
- 1 el boter
- 1 el olijfolie
- 600 gram rode kool, grof geraspt
- mespuntje kaneel
- 1 theelepel zout
- 150 gram chèvre
- 1,25 dl crème fraîche
- 50 gram Parmezaanse kaas
- 2 eieren
- 150 gram walnoten, grofgehakt
- koolzaadolie of een andere hittebestendige olie, om de pakketjes in te vetten
zo maak je de rode kooltaartjes
Haal het filodeeg een uur van tevoren uit de vriezer en laat ontdooien. Komt het filodeeg uit de koelkast, dan is 10 minuten van tevoren voldoende. Verwarm de oven voor op 200 graden.
Verwarm boter en olie in een hapjespan op middelhoog vuur. Voeg de rode kool, kaneel en het zout toe. Zachtjes bakken en af en toe omscheppen, een minuut of 10. Hak in de tussentijd de walnoten grof en roer ze op het laatst door de rode kool.
Neem een grote mengkom en roer daarin de chèvre, crème fraîche en eieren los. Hevel het rodekool-notenmengesel uit de pan over naar de kom met het ei-mengsel en meng alles voorzichtig.
Neem een vel filodeeg en leg daar met behulp van twee lepels een bergje van het rodekool-mengsel op. Maak een pakketje van het filodeeg, door het deeg eerst horizontaal en dan verticaal naar binnen te vouwen (zie filmpje en foto’s). Bestrijk de Poolse loempia’s aan beide kanten met olie en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Maak op deze manier 15 pakketjes.
Schuif de loempia’s/taartjes/surprises in de oven en bak ze 25 minuten. Als ze (licht)bruin beginnen te kleuren zijn ze klaar.
lekker met…
Deze rode kooltaartjes zijn lekker met roseval-aardappeltjes uit de oven en een salade van veldsla, sinaasappel en geroosterde pompoenpitten. Keet Smakelijk!
Voor een extra Pools loempia effect: paar augurken erbij is een aanrader 😉
kinderkookboeken tips!
Lekker eten en koken met kinderen? Check hier de familiekookboeken van Keet Smakelijk.
Of stuur ze zelf de keuken in met ons nieuwste kinderkookboek Chef Het Samen met tomaat.
\