andijviestamppot

stamppot andijvie

Stamppot met andijvie en een gebakken ei; gewoner kan haast niet. Maar vergis je niet, want met deze stamp zet je ook een portie puur powerfood op tafel. En als je het toch nog wat exotischer wilt maken, dan haal je er gewoon een pinguïn en een ijsbeer bij. Die kunnen je alles vertellen over het geheime ingrediënt in dit recept.

zo maak je het

Schil de aardappelen en snij ze in blokjes van 1 cm. Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een pan met dikke bodem en voeg de aardappels toe. Schep een paar keer om, zodat alle blokjes glanzen van de olie. Voeg bouillon toe en kook de aardappelblokjes in 15 à 20 minuten gaar.

Snij ondertussen de sjalotjes in dunne ringen. Bak ze 3 minuten zachtjes in een koekenpan met wat olijfolie. Zet het vuur uit.

Wrijf de ansjovis fijn in een bakje (met de achterkant van een lepel). Schep oregano en peterselie, samen met de fijngewreven ansjovis, door de sjalotjes. Het gekke is dat de stamppot straks niet naar vis smaakt, maar wel pittiger wordt. Vegetarische ijsberen doen het natuurlijk zonder vis (gooi er dan bijvoorbeeld 2 eetlepels edelgistvlokken door, verkrijgbaar bij natuurvoedingswinkels).

Was de andijvie en slinger ‘m droog in een slacentrifuge. Snij het blad fijn.

Giet de aardappels af, maar bewaar een half kopje van het kookvocht. Stamp de aardappelblokjes. Meng het sjalottenmengsel en de andijvie door de puree. Maak de stamppot andijvie wat smeuïger door een scheutje van het kookvocht en wat roomboter toe te voegen. Verder op smaak brengen met peper en zout. Lekker met een gebakken ei.

tip

In plaats van andijvie kun je ook ijsbergsla, postelein of raapsteeltjes gebruiken.

stamppot andijvie

* * *

Lekker gezond koken en eten met kinderen? Bestel de boeken van Keet Smakelijk voor nog meer food & fun!

groentetips