stamppot postelein

stamppot postelein

Voor het klassieke kuiltje jus hebben we een list verzonnen: gewoon wat knapperige rauwkost in je stamppot kieperen. Dat maakt deze stamppot postelein extra vrolijk en knapperig. Liz en Polly geven een demonstratie en introduceren gelijk even het aardappel-kookspel.

zo maak je zelf stamppot met postelein

Schil de gewone aardappels en de zoete aardappels en snij ze in grove stukken. Kook de aardappels in 20-25 minuten gaar. Bataten hebben een kortere kooktijd, dus doe die pas na 5 minuten bij de rest van de aardappels in de pan.

Keet Smakelijk

stamppot postelien

zoete aardappel stamppot

Was ondertussen de postelein en slinger ‘m droog. Hak de postelein wat fijner.

Keet Smakelijk

Rooster de hazelnoten lichtjes in een droge koekenpan. Blijf er even bij staan, want voor je het weet branden ze aan en dat is zonde. Hak de hazelnoten grof en zet even opzij.

Snij de bleekselderij in dunne plakjes. Verwijder het klokhuis van de appel en snij in kleine stukjes. Kneepje citroensap erover zorgt dat de appel niet gaat verkleuren. Meng de appel en bleekselderij met de hazelnoten.

Keet Smakelijk

dressing maken

Snij de bieslook fijn en doe het samen met alle andere ingrediënten in een jampot of een flesje. Goed schudden, en klaar is je dressing. Meng de dressing door de rauwkost.

yoghurt bieslook dressing

Keet Smakelijk

Giet de pan met aardappels en bataat af, maar bewaar een half kopje van het kookvocht. Stamp de aardappels en zoete aardappels. Giet er wat van het bewaarde kookvocht bij en 2 eetlepels olijfolie om het smeuïg te maken. Meng de rauwe postelein door de zoete aardappelstamppot.

Keet Smakelijk

Schep de stamppot postelein op en maak met een opscheplepel een kuiltje in het midden. In ieder kuiltje een dot rauwkost scheppen. Voor nog meer afwisseling en contrast: bak wat (vega)spekjes en strooi ze over de stamppot. Keet Smakelijk!

Keet Smakelijk

postelein

Je hebt winterpostelein en zomerpostelein. Je zou dus denken dat ie het hele jaar wel te krijgen is, maar dat is zeker niet het geval.  Als het ’s winters te warm is (zoals tegenwoordig nogal eens gebeurt) dan denkt de postelein dat het vooraar is en gaat ie bloeien. Dan balen de boeren, want zo bloemetje is leuk, maar je kunt het niet meer als groente verkopen want het smaakt voor geen meter. Dus let goed op, als je postelein voorbij ziet komen, meteen kopen en een lekker stamppotje mee maken! Postelein kun je bij een aantal supermarkten online bestellen. Maar ook bij de betere groenteboer en bij bedrijven als Willem & Drees die lokale producten rechtstreeks van de boer aan huis leveren – da’s dus kakelverse groente op je bord.

tip

Als er even geen postelein is, kun je deze stamppot ook met ijsbergsla of andijvie maken.

Keet Smakelijk

kinderkookboeken tip!

kinderkookboeken

  • 128 pagina’s in kleur
  • kookboek voor & door kinderen
  • recepten in stripvorm
  • met een flinke schep humor
  • 14,95

bestel ‘m hier