Indianen weten het al eeuwen: bonen zitten vol met bouwstoffen. Je kunt er zelfs een huis van bouwen. Een wigwam, dat is een vlechtwerk van takken overdekt met schors en bladeren. Of een tipi, dat is een tent met stokken en huiden. Je kunt de tent ook afbreken en opeten. Dan krijg je Tigwam- of Wipi-boontjes.
wipi-boontjes
bijgerecht, voor 4 personen:
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 grote rode ui, of 2 kleinere
- 4 ons sperziebonen (of haricots verts)
- 1 eetlepel balsamico azijn
- 4 eetlepels verse bladpeterselie, fijngesneden
Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan met dikke bodem. Snij de ui in flinterdunne schijfjes en stoof 20 minuten op laag vuur. Door het langzame stoofproces worden de uien extra zoet van smaak.
Top de sperziebonen en kook ze in 6 à 7 minuten beetgaar. Afgieten en laten schrikken onder koud, stromend water.
Verhit 1 eetlepel olijfolie in een tweede koekenpan. Roerbak de gekookte sperziebonen een halve minuut. Zet het vuur hoger en blus de bonen af met 1 eetlepel balsamico azijn.
Voeg de gecarameliseerde uien toe aan de sperziebonen. Schep alles om, en breng verder op smaak met versgemalen peper en zout toe. Tot slot de bladpeterselie er doorheen mengen en direct opdienen.
tigwam-boontjes
- 4 ons sperziebonen (of haricots verts)
- 1 eetlepel boter
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 teentje knoflook
- 2 eetlepels salie, fijngesneden
- 50 gram Parmezaans kaas, geraspt
Top de sperziebonen. Breng een pan met ruim water aan de kook. Voeg de bonen toe en kook ze in 6 à 7 minuten beetgaar. Giet de bonen af en laat ze schrikken onder koud, stromend water. Hierdoor stopt het kookproces en blijven de bonen lekker fris en stevig.
Laat de boter en olijfolie smelten in een koekenpan. Kneus de knoflook en laat het een minuutje op laag vuur sauteren in de olie/boter. Haal de knoflook uit de pan. Zet het vuur wat hoger en voeg de sperziebonen en salie toe. Schep alles een minuutje om en breng verder op smaak met versgemalen zout en peper. Garneer aan tafel met Parmezaanse kaas.