Universiteit Wageningen oogst eerste marstomaat recept voor rode planeet soep tomatensoep Keet Smakelijk

tomaten-paprikasoep

Goed nieuws voor toekomstige bewoners van Mars: onderzoekers van Wageningen University hebben onlangs aangetoond dat het mogelijk is om groente op Marsgrond te verbouwen. Gisteren werd de eerste Mars-tomaat aan de pers gepresenteerd.

wieger wamelink marstomaat marstomatoes

Deze foto twitterde een onderzoeker van Wageningen University naar ons, het gaat goed met de mars-tomaten!

‘To boldly grow where no plant has ever grown before’ sprak ecoloog en hoofdonderzoeker Wieger Wamelink. Via de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA kwam hij aan grond die zoveel mogelijk op de grondsoort van Mars lijkt. Twee jaar geleden begon Wamelink met zijn team te experimenteren met plantengroei op Marsgrond en Maangrond. Als beste voedingsbodem kwam die van Mars uit de bus.

Niet alleen tomaat, ook radijs en erwtenplanten blijken het goed te doen op Marsgrond. Die leggen stikstof vast in de bodem, wat belangrijk is voor plantengroei. Fijn om te weten voor toekomstige Marsbewoners; die kunnen daar straks hun eigen astronautenvoer verbouwen en verse groente in de pan hakken.

To boldly cook, where no man has cooked before. Over een kwart eeuw is het zover; dan vertrekken er honderd kandidaten via het Mars-One project voor een enkele reis richting Mars. Ter voorbereiding hebben we alvast een Star Trek recept voor ze klaargezet: Rode Planeetsoep met extra veel Mars-tomaten. Ook geschikt voor bewoners op aarde.

zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snij de tomaten in vier en verwijder het harde gedeelte bij de steelaanzet. Snij de ui in grove stukken. Kneus de knoflook, bijvoorbeeld met de achterkant van een houten pollepel. Snij de paprika in vieren en verwijder de zaadlijsten.

Doe tomaat, paprika, ui en knoflook in een metalen bakblik. Sprenkel olijfolie en balsamico over de groente. Maal er wat peper en zout over. Schep alles om en zet de groenten 60 minuten in het midden van de oven.

Haal de geroosterde groenten uit de oven. Verwijder de gekneusde knoflooktenen. Doe de rest in een pan en pureer de tomatensoep met een staafmixer. Schep de tomaten-paprikasoep in kommen of diepe borden. Garneren met basilicum, hoewel ze dat op Mars nooit doen.