Deze traditionele Turkse soep is makkelijk om te maken en verrassend lekker. Turkse bruiden krijgen de avond voordat ze gaan trouwen deze soep voorgeschoteld. Want met zo’n heerlijke bodem, kun je er de volgende dag flink tegenaan. En dan blijkt ie ook nog eens heel geschikt voor kinderen te zijn, dus als je een stel hongerlappen in huis hebt, weet je wat je te doen staat.
voor 8-10 personen / maken: 25 minuten
dit heb je nodig
- 2 eetlepels olijfolie of koolzaadolie
- 1 ui / 100 gram
- 2 knoflooktenen
- 250 gram rode linzen
- 75 gram bulgur, rijst of couscous
- 1 eetlepel tomatenpasta
- 1 eetlepel paprikapasta
- 100 gram geraspte wortel
- 100 gram geraspte aardappel
- 1 chilipepertje, gestampt in de vijzel
- zwarte peper, versgemalen
- 2 liter groentebouillon
later erbij:
- citroensap
- 50 gram roomboter (als je gaat voor 100% vega laat je die boter weg)
- 1 eetlepel zoete paprikapoeder
- verse muntblaadjes
zo maak je deze Turkse soep
1. Verwarm de olie in een grote pan met dikke bodem. Snij de ui in ringen, hak de knoflook fijn en fruit een paar minuten in de olie.
2. Dan voeg je de linzen en een graansoort toe. Bij de meeste recepten op internet voor Turkse soep staat er rijst of bulgur bij de ingrediënten. Maar bij de Turkse groenteboer om de hoek viel mijn oog op deze kleurige parelcouscous en die blijkt het ook heel goed te doen in deze soep.
3. Dan de tomatenpasta en de paprikapasta erbij. Die lekkere pasta’s koop je ook bij de Turkse groenteboer om de hoek. Maar met een beetje geluk vind je deze ingrediënten ook bij de gewone supermarkt.
4. Voeg de geraspte wortel en geraspte aardappel toe. Chilpepertje en wat versgemalen peper erbij. Alles goed omscheppen.
5. Tot slot de bouillon erbij en de boel aan de kook brengen. Zodat de soep kookt, deksel op de pan en de soep op een laag vuurtje zo’n 20-25 minuten laten sudderen.
nog een paar dingetjes…
6. Als de soep klaar is, de boter in een steelpannetje verwarmen en het paprikapoeder toevoegen. Laat ongeveer 30 seconden borrelen en draai dan het vuur uit.
7. Proef de soep en breng verder op smaak met vers citroensap en wellicht nog wat zout of peper.
8. Schep de soep in kommen of diepe borden. Lepel er wat van de paprika-botersaus over en vergeet de versgehakte muntblaadjes niet. Ook hier wijk ik wat af van de traditie, want in principe gaat er gedroogde munt door de Turkse soep, maar ik vind ‘m juist heerlijk met verse munt. Enfin, check zelf maar wat je het beste vindt werken, of wat er toevallig in huis is. Keet Smakelijk!
met dank aan Esther’s Cookery
PS: deze Turkse soep kwam ik op het spoor via een kookworkshop die ik volgde bij Esther’s Cookery in de Amsterdamse Pijp. Esther is een culinaire duizendpoot met een ontzagwekkende hoeveelheid energie en organisatietalent. Je kent haar misschien ook wel van RTL’s Koffietijd waar ze regelmatig als ‘groentevrouw’ bijzondere recepten de wereld ingooit. Mocht je op zoek zijn naar een inspirerende kookworkshop, ontbijt-vergaderlocatie, cateraar, of taartenbakster, ga dan zeker eens bij Esther’s Cookery langs!