Ok, nu ons kikkerlandje nog een paar dagen door felle kou wordt geteisterd, kunnen we ook nog wel even een grote pan vega erwtensoep maken. Wel snel doen trouwens, want voor je het weet is het straks echt voorjaar en duurt het weer een jaar voordat de Siberische Beer zijn neus om de hoek steekt.
dit heb je nodig
- 1 ui
- teentje knoflook
- 1 prei
- 1 aardappel, 150 gram
- 2 eetlepels olijfolie
- ½ kleine knolselderij, ongeveer 400 gram
- 200 gram winterpeen
- 400 gram spliterwten
- 2 laurierblaadjes
- 2,25 liter bouillon
- ½ bos bladselderij, fijngesneden
- sap van ½ citroen
- zout en zwarte peper
extra’s
- vegetarische worst
- lente-uitjes
- pompoenpitten
zo maak je deze vega erwtensoep
1. Snij de ui in dunne ringen en hak de knoflook fijn.
2. Schil de aardappel en hak in blokjes en snij ook de prei in dunne ringen.
3. Dan is het tijd om alles in de pan te doen. Verwarm 2 eetlepels olie in een grote pan met dikke bodem. Fruit eerst de ui en de knoflook een paar minuten, tot ze glazig worden.
4. Voeg dan de prei en aardappel toe. Schep alles om en laat op laag vuur een paar minuten staan.
5. Schil onderussen de knolselderij en hak in stukjes, en doe hetzelfde met de winterpeen. Voeg de knolselderij en winterpeen bij de rest in de pan, samen met de spliterwten en de laurierblaadjes. Giet de bouillon erbij, breng alles aan de kook. Draai vervolgens het vuur weer lager en laat ongeveer 50 minuten sudderen, tot de spliterwten lekker zacht zijn geworden.
6. Snij tenslotte de bladselderij fijn en voeg die op het laatst bij de soep, samen met het citroensap.
7. En dan nog even de soep pureren, met een stafmixer of in de blender. Let op: eerst even de laurierblaadjes nog even uit de soep vissen. Proef en voeg eventueel nog wat versgemalen peper en zout toe.
voor de toppings
8. En de boel extra feestelijk maken door er nog wat geroosterde pompoenpitten en lente-uitjes over te strooien. Vega worstjes bakken en die ook nog even in de soep kieperen.
Keet Smakelijk!
*
kinderkookboeken tips!
Check hier de familiekookboeken van Keet Smakelijk.
Of stuur ze zelf de keuken in met Chef Het Samen met tomaat.
128 pagina’s in kleur • recepten in stripvorm • voor & door kinderen • 14,95
Wil je er wat meer over weten? Kijk dan hier.