Boerenkool verdient meer dan alleen stamppot. Maak er eens een grote schaal lasagne mee. Het aardse van de boerenkool contrasteert mooi met het zoet-zure van de tomaten, Parmezaanse kaas geeft ‘m pit en de bechamel-saus & mozzarella maken ‘m lekker romig. Heerlijke winterkost!
zo maak je het
Snij de ui in dunne ringen, hak de teentjes knoflook fijn en snij de bleekselderij in plakjes.
Fruit de ui 2 minuten in wat olijfolie. Voeg de knoflook en bleekselderij toe en schep alles een paar keer om. Voeg de tomatenpuree, en de gepelde tomaten en tijm toe. Laat alles 10 minuten zachtjes pruttelen.
Ris ondertussen de boerenkoolbladeren van de steel en hak de bladeren grof. Kook de boerenkool in 10 minuten in een laagje water. Laat de bladeren goed uitlekken in een vergiet.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Haal de pan met tomatensaus van het vuur en bedek de bodem van een ovenschaal met een dun laagje tomatensaus. Dek dit af met 6 lasagnavellen. Daar overheen doe je weer een laagje tomatensaus en daarover een laagje boerenkool. Snij de mozzarella in dunne plakken en leg die er bovenop. Strooi hier de helft (75 gram) van de Parmezaanse kaas over.
Leg de overige 6 lasagnavellen er op en dek dit af met een laagje tomatensaus en een laag boerenkool.
Dan maak je de béchamelsaus:
Laat de boter zachtjes smelten in een pannetje met dikke bodem. Voeg 2 eetlepels bloem toe, roer boter en meel goed door elkaar met een houten lepel en laat een minuutje pruttelen. Voeg een scheutje melk toe. Goed roeren, zodat er geen klontjes ontstaan. Blijf melk toevoegen tot de saus de juiste dikte heeft.
Verdeel de béchamelsaus over de boerenkool-lasagna en strooi de rest (75 gram) van de Parmezaanse kaas over de béchamel-saus. Zet de schaal 30 minuten in de oven, tot de bovenlaag begint te bubbelen en lichtbruin krokant is.
Haal de schaal uit de oven – laat 5-10 minuten rusten – en verdeel de boerenkool lasagne dan voorzichtig in stukken. Keet Smakelijk!
béchamelsaus maken:
Keet Smakelijk krijgt je kinderen met plezier aan de groente. Bestel onze boeken voor een portie XL Food & Fun!