Voor zover wij weten is witte kool nooit heel hip geweest. Terwijl het toch een no. 1 superfood is. Man o man o man, wat daar allemaal in zit: Naast vitamine C beschermt en ontgift kool je lichaam met stofjes als Indole-3 Carbinol, Calcium-D-Glucarate, Glutathione, S-Methyl-L-cysteine sulfoxide and Methionine. Klinkt geweldig, dus leer ze uit je hoofd en maak indruk op je foodie vrienden met al je parate koolkennis.
Kinderen kun je beter met een vrolijk gerecht verleiden. Witte koolbootjes bijvoorbeeld. Vul ze met andere goodies, zoals tomaat, olijven, munt en quinoa of rijst. Mochten ze de koolbakjes alsnog niet blieven, dan krijgen ze in ieder geval een heleboel andere nuttige en lekkere dingen binnen.
Breng een grote pan met een laagje water aan de kook. Snij de halve kool door midden, zodat je twee kwarten hebt. Verwijder het harde, binnenste gedeelte. Haal de bladeren voorzichtig los en doe ze in de pan, zodra het water kookt. Blancheer de bladeren 2-3 minuten. Afspoelen onder koud stromend water en goed laten uitlekken in een vergiet. Je kunt de blaadjes eventueel droogdeppen met keukenpapier, maar wij doen dat eigenlijk nooit. Als je ze een tijdje laat staan (terwijl je de vulling maakt) drogen de blaadjes ook aardig op.
Rooster de walnoten 2-3 minuten in een droge koekenpan op laag vuur. Blijf er even bij staan, want voor je het weet brandt de boel aan. Zet het vuur uit en laat de walnoten afkoelen in de pan. Daarna grof hakken.
Halveer de komkommer, schep het vruchtvlees eruit met een lepeltje, verwijder met een dunschiller de schil en hak de komkommer dan in kleine stukjes.
Snij de tomaatjes in vieren. Hak de olijven fijn. En hak ook de muntblaadjes fijn. Voor de liefhebber nog wat extra peterselie en bosuitjes fijnhakken, maar voor jonge kinderen is dit laatste wellicht wat veel van het goede. Hou het dan alleen bij de frisse munt. (Aan tafel kun je natuurlijk altijd nog wat peterselie of bosui over je eigen volwassen portie strooien).
Meng alle gehakte ingrediënten met de quinoa of rijst. Beetje peper en zout erbij, kneepje citroen en zoveel olijfolie als je zelf lekker vindt, om de boel wat smeuïger te maken. Klein beetje walnotenolie, in plaats van olijfolie kan ook heel lekker zijn.
Met een lepeltje of een mesje de binnenkant van de koolbladeren van een laagje creamcheese voorzien. De koolbakjes op een schaal schikken en voorzichtig de andere ingrediënten er in scheppen. Keet Smakelijk!