zelf chai latte maken

chai tea latte

Mijn dochter en haar vriendinnetje zijn nogal gek op Chai Tea Latte. Er staat hier een potje in de kast, waar ze meerdere koppen per dag uit drinken: “No added flavours, only real spices and Madagascar bourbon vanille. For a hearty moment, just for you or shared with friends”

Het potje ziet er schattig uit. Klassieke kleurtjes blauw, geel en roze cirkelen over het etiket, rood dekseltje erop en verfijnde zwart-wit llustraties op de achterkant: geurende kopjes thee, een hartje en een Mary Poppins vrouwtje dat door 10 vogeltjes aan een koord de lucht in wordt getrokken.

Het ingrediëntenlijstje is onleesbaar, zelfs met een leesbril is het niet te doen. Who cares? Dit potje is niet zomaar schattig, het is über-schattig! Maar als ik na een half jaar toch eens een vergrootglas pak om de boel te ontcijferen, blijkt het spul vooral uit suiker, glucosestroop, vet en een stel e-nummers te bestaan. Hmmmm….. dat contrasteert nogal met wat er op allerlei andere manieren wordt gesuggereerd. Sterk staaltje etiket-engineering, we zijn er weer eens lekker ingetrapt.

De inhoud van het potje kieper ik in de prullenbak. Het potje zelf bewaar ik, want het is een geweldig leuk pennenbakje. En die Chai Latte maken we voortaan zelf, het is zo simpel als wat.

ingrediënten

  • 1 cm verse gemberwortel
  • 2 steranijs
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 1 kaneelstokje
  • 3 peperkorrels
  • 8 cardemompeulen
  • 3½ dl water
  • 3½ dl melk
  • 2 zakjes zwarte thee (die van Clipper is erg lekker)

zo maak je deze chai tea latte

Zet een steelpannetje op het vuur en doe daar alle kruiden en specerijen in. Laat een half minuutje warm worden en voeg dan het water en de melk toe. Zachtjes aan de kook brengen. Dan het vuur laag zetten en op een heel laag pitje een minuut of 10 laten trekken. Tot slot de theezakjes erbij en nog een minuut of 3 laten trekken. Klein beetje honing erbij (naar eigen smaak en inzicht).

Zeef de thee, door ‘m in een ander pannetje te gieten. Met een garde de boel opschuimen. Of, als je een melkkloper hebt daarmee de boel flink opschudden.

En nu de hamvraag: Is deze chai tea latte net zo lekker als het kant-en-klare brouwsel? Ik zet het zonder toelichting op de ontbijtafel. Zoon neemt een slok en roept: ‘Getver! Is dit chai tea? Je weet toch dat ik daar niet van hou?’ Uhhhm, nee, dat wist ik niet…. Dochter neemt een slok en zegt: ‘Hé! Heb je deze zelf gemaakt? Lekker! Vertel me vanmiddag even hoe je dat hebt gedaan, dan maak ik voortaan ook mijn eigen chai tea latte met Mees, deze is veel lekkerder dan die uit het potje.’

Chai Tea Latte

etiketten ontcijferen…

etiketten lezen

de kleine lettertjes

etiketten ontcijferen