Zelf ricotta maken is super eenvoudig en het smaakt fantastisch. Het proces van schiften, klonteren, roeren en zeven vinden kinderen ook wel interessant. Magie in de keuken!
zelf ricotta maken, dit heb je nodig:
- 1 liter volle melk
- 6-8 eetlepels citroensap (50 ml)
- ½ theelepel zout
keukenspullen
- bolzeef
- hoge kom waarin de zeef kan hangen
- theedoek of passeerdoek
zo pak je het aan
Zet een steelpannetje op het vuur. Verwarm daarin de melk met het citroensap en wat zout. Verhit tot net onder het kookpunt, dus zorg ervoor dat de melk niet gaat koken, anders mislukt alles jammerlijk. Al heel snel gaat de melk schiften en klonteren. In een paar minuten is alles samengeklonterd.
Hang een fijne (bol)zeef met een theedoek of een passeerdoek in een kom die hoog genoeg is om al het vocht op te vangen. Zo zorg je ervoor dat het proces niet stagneert door te hoge waterstanden. Standaard wordt een passeerdoek aanbevolen, omdat deze fijnmaziger is en daardoor meer vaste delen van de vloeistof kan scheiden. Maar experimenten in huize Keet met zowel een passeerdoek als een theedoek lieten geen verschil zien. De hoeveelheid ricotta die het opleverde was gelijk. Dus als je geen passeerdoek hebt, niet meteen naar de winkel rennen, met een gewone theedoek gaat het ook prima.
Hoe langer de ricotta ‘uithangt’ hoe droger de structuur wordt. Na een minuut of 15 vind ik ‘m prima; lekker romig en niet te korrelig.
wat doe je er mee?
Gebruik de ricotta om bijvoorbeeld eens deze spinazieflappen mee te maken.
Of beleg er een geroosterd broodje mee, en combineer dat met tomaat, basilicum en wat olijfolie.
Een knapperig geroosterd broodje met verse vijgen, balsamico en munt is ook een aanrader!
Lekker & gezond eten met kinderen? Bestel hier de boeken van Keet Smakelijk.
En heb je thuis een jonge chef in de dop? Check dan ook eens ons nieuwe kinderkookboek: Chef Het Samen met tomaat.
- 128 pagina’s in kleur
- recepten in stripvorm, dus kinderen kunnen er heel eenvoudig zelf mee aan de slag, want alles wordt stap voor stap uitgelegd #maarecht
- voor & door kinderen
- met een flinke schep humor
- 14,95
In het boek staan ook kweekinstructies en tips over hoe je zelf tomaten kweekt. Zo eet ook jij straks tomaten van eigen balkon of uit de achtertuin. Zeker weten dat die extra lekker zijn.
Chef Het Samen is verkrijgbaar bij de (kinder)boekwinkel, diverse kadowinkels en natuurlijk online.