Zelf scones maken is super lekker en makkelijk. En je maakt er iedereen blij mee bij het ontbijt. Bij de high tea doen ze het trouwens ook heel goed.
voor 24 scones / maken: 15 minuten / in de oven: 20 minuten
dit heb je nodig
- 50 gram rozijnen
- 200 gram volkoren meel
- 150 gram havermout
- 2 eetlepels lichte basterdsuiker
- 8 gram bakpoeder (1 zakje)
- 1 theelepel zout
- 150 gram koude boter
- 1 ei (gesplitst)
- 1,5 deciliter karnemelk
lekker en onmisbaar voor bij de scones:
- frambozenjam
- clotted cream, of crème fraîche en/of mascarpone
Scones & clotted cream zijn een match made in heaven, maar clotted cream is een typisch Engelse uitvinding en in Nederland lang niet overal verkrijgbaar. In plaats daarvan kun je ook crème fraîche gebruiken, of een mengsel van crème fraîche en mascarpone. Allemaal even lekker bij je scones!
zelf scones maken: zo pak je het aan
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Doe de rozijnen in een kommetje, giet er warm water bij, zodat ze net onder staan en laat ze een kwartiertje wellen en giet ze dan af. Zet even opzij.
Meng in een grote kom het meel met havermout, suiker, bakpoeder, en zout. Snij de koude boter in kleine klontjes en voeg dat bij de rest van de ingrediënten, samen met het eiwit (hou het eigeel apart in een kommetje om de scones straks mee te bestrijken, vlak voordat ze in de oven gaan).
Kneed alles goed door elkaar, tot er een kruimelig mengsel ontstaat – dit is best even ‘hard’ werken voor je handen. Voeg dan de karnemelk en de rozijnen toe en kneed tot een samenhangende deegbal. Het voelt een beetje plakkerig aan, maar dat geeft niet.
Bestuif een werkblad met een klein beetje meel. Neem een deel van het deeg en rol het uit tot een lap van ongeveer 2-3 cm dikte.
Steek er met een metalen ring, of met een klein glaasje rondjes uit.
De stukjes deeg die overblijven bij de rest van het overgbleven deeg in de mengkom doen en een nieuwe lap maken. Zo ga je door to al het deeg is verwerkt, je hebt dan (ongeveer) 24 scones.
Leg de scones op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Klop het eigeel los met een eetlepel karnemelk en bestrijk de bovenkant van de scones met het mengsel, daar krijgen ze een mooi glanslaagje tijdens het bakken van.
Schuif de plaat met scones in de oven en haal ze er na 20 minuten uit. Serveer met jam en clotted cream, of crème fraîche. Of, je het liever wat meer ‘light’ hebt, met een schepje Griekse yoghurt of kwark. Keet Smakelijk!
tip
Veel kinderen houden van taarten en koekjes bakken, dus dit recept zal ze ook wel aanspreken. Leer ook je kinderen zelf scones maken, dan kun jij lekker uitslapen in het weekend 🙂
Kinderkookboek tip!
Houdt jouw kind van koken? Heb je thuis een jonge chef in de dop? Check dan hier ons nieuwe kinderkookboek.
128 pagina’s in kleur
recepten in stripvorm, dus kinderen kunnen er heel eenvoudig zelf mee aan de slag, want alles wordt stap voor stap uitgelegd
voor & door kinderen
met een flinke schep humor
14,95
bestel hier
paar voorbeelden binnenwerk