We kunnen je alvast één ding verklappen over deze taart: hij is lekkerrrrr…. Op een krokante bodem van bladerdeeg gaat een romige vla en daarover stort je een flinke laag zomerfruit. Om je vingers bij af te likken & met een zoen van de juf (of je huisgenoten).
dit heb je nodig voor 8 à 10 personen en zo maak je het:
- 3,5 dl halfvolle melk
- 8 gram vanillesuiker
- 3 eidooiers
- 20 gram witte bloem
- 70 gram witte basterdsuiker
- poedersuiker (om te bestrooien)
- 9 plakjes (roomboter)bladerdeeg
- een flinke hoeveelheid rood zomerfruit: aardbeien, frambozen, bramen, bosbessen, aalbessen…
Verwarm de oven voor op 180°C.
Laat de plakjes bladerdeeg op het aanrechtblad ontdooien, dit duurt ongeveer 10 minuten.
Ondertussen maak je de gele vla: Verwarm in een steelpannetje de melk met de vanillesuiker tot aan het kookpunt. Zet dan het vuur uit. Klop in een kom de suiker en het meel met een garde door eidooiers. Klop de warme melk door het eidooiermengsel in de grote kom. Giet dan alles terug in de steelpan. Zet het vuur hoog, blijf constant kloppen en laat het vlamengsel 2 minuten zachtjes koken, tot het dik en lobbig is. Schenk de vla terug in de kom en bestuif het oppervlak met poedersuiker (zo voorkom je dat er een vel ontstaat). Laat rustig staan totdat de boel is afgekoeld.
Bedek ondertussen een bakplaat met bakpapier. En verdeel 9 plakjes bladerdeegover het bakpapier. Rek de plakjes een beetje uit, zorg ervoor dat ze elkaar overlappen en druk goed aan, zodat het 1 geheel wordt. Prik met een vork gaatjes in het bladerdeeg. Zo voorkom je dat het straks in de oven als een gek omhoog bolt. Zet het bladerdeeg in de oven. Na 15-20 minuten heb je een knapperige bodem. Haal het bladerdeeg uit de oven en laat afkoelen.
Verdeel de gele vla over de taartbodem. Was het fruit en verdeel het over de taart. Je kunt deze taart rustig met ogen open eten, maar met ogen dicht is ie nog lekkerder….