Zoonlief was deze week op schoolreis: fietsen door de stromende regen in Drenthe. Van camping naar camping. Alle leerlingen kregen het riante budget van 3,50 per dag om hun eigen eten in te slaan (ontbijt, lunch, diner). Donder en bliksem heeft hij doorstaan. Hagel, windvlagen, nachtkou. Voor mijn geestesoog zag ik hem bibberen en rammelen. Met verkleumde handen een butagasje aansteken om een karig zwerversmaal te bereiden. Tot diep in de nacht wakker liggen in een lekkende tent. Blauwe lippen en voeten die na zoveel kou en nattigheid compleet verdoofd zijn…
Vanmiddag komt ie thuis. Met een gelukzalige glimlach ploft ie neer. Want wat denk ik wel? Hij heeft natuurlijk de tijd van zijn leven gehad; met je klas een week lang de elementen trotseren, daar kan weinig tegenop. Hij heeft grenzen verlegd en dingen gedaan die zijn ouders nooit zullen weten. In die ene week is ie 5 centimeter gegroeid, heeft ie de baard in de keel. Het is geen jongen van 12 meer, maar een vent die weet hoe de wereld werkt. En dan zal ie slapen op de bank en dromen van het avontuur dat hij meemaakte en waar wij uiteindelijk alleen maar naar kunnen gissen.
Één ding is echter zeker: zodra hij weer wakker wordt, heeft ie honger als een paard. Alles wat ie de afgelopen dagen niet heeft gegeten, gaat ie nu naar binnen werken. Om te beginnen deze spinazieflappen. Die heeft ie binnen 5 minuten op, dus als je ook zo’n hongerlap in huis hebt, maak dan op zijn minst een dubbele portie:
voor 10 spinazieflappen / maken: 20 minuten / in de oven: 30 minuten
- 10 plakjes filodeeg
- 500 gram spinazie
- 1 eetlepel olijfolie
- 4 bosuien
- 1 biologische citroen (geraspte schil)
- 8 takjes verse munt
- 1 theelepel zout
- 2 eieren
- 150 gram ricotta
- 50 gram Parmezaanse kaas
- koolzaadolie om in te vetten (of een andere hittebestendige olie)
Haal het filodeeg een uur van tevoren uit de vriezer en laat ontdooien. Komt het filodeeg uit de koelkast, dan is 10 minuten van tevoren voldoende.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Was de spinazie grondig. Verwarm 1 eetlepel olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Doe de spinazie in de pan en laat ‘m slinken. Hevel de spinazie over naar een vergiet. Goed laten uitlekken en zoveel mogelijk vocht eruit drukken, bijvoorbeeld met de achterkant van een kommetje.
Snij de bosuien fijn, rasp de citroenschil en hak de muntblaadjes fijn. Doe alles in een kom en voeg de uitgelekte spinazie toe.
Klop in een andere kom de eieren met de ricotta en het zout. Voeg het mengsel bij de andere kom met de spinazie en meng alles goed door elkaar.
Neem een vel filodeeg en leg daar met behulp van twee lepels een bergje van het spinazie-ricottamengsel op. Maak een pakketje van het filodeeg, door het deeg eerst horizontaal en dan verticaal naar binnen te vouwen (zie foto). Bestrijk de spinazieflappen aan beide kanten met olie en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Maak op deze manier 10 pakketjes.
Schuif de spinazieflappen in de oven en bak ze 30 minuten. Als ze (licht)bruin beginnen te kleuren zijn ze klaar. Keet Smakelijk!
PS: in plaats van spinazie kun je ook heel goed snijbiet gebruiken.
* * *
Kinderen spelenderwijs meer groente laten eten? Lees, kijk en kook dan samen met je kids uit de boeken van Keet Smakelijk! Gesigneerd exemplaar? Stuur dan een mail naar laura@keetsmakelijk.nl