De GroenteTOP werd ook dit jaar bezocht door een breed assortiment aan telers, artsen, koks, ondernemers, bestuurders, studenten en marketeers. Zet 120 van die groentefans bij elkaar en je hebt een inspirerende middag, waar alles draait om die ene vraag: hoe laten we Nederlanders structureel meer groente eten?
Het draaiboek was tot in de puntjes uitgewerkt en moderator Inge Diepman verbond de verschillende sprekers moeiteloos aan elkaar. Op drie verschillende podia vonden pitches van 90 seconden plaats en kregen ‘best practices’ 2-3 minuten de tijd om op het podium te stralen. Zo raasde de middag voorbij; enerzijds zakelijk en to the point, anderzijds wervelend en kleurrijk, als een snoepdoos die werd opengetrokken en waar telkens een nieuwe verrassing uit kwam.
minder btw
Een van die verrassingen was de toezegging van Angelique Berg – Directeur Generaal van het ministerie van VWS – om bij haar collega’s van financiën voor te stellen de BTW op groenten en fruit te verlagen. Een simpele, maar effectieve manier om de consumptie te verhogen, want de liefde van de consument voor groente gaat – deels – door zijn portemonnee. Zijn de tomaten een dubbeltje goedkoper? Eten we er simpelweg meer van. Kom dus maar snel door met die btw-verlaging lieve ministeries; da’s goed voor onze gezondheid en een opsteker voor de handel.
arts & voeding
Gert Mulder, directeur van het GroentenFruit Huis benadrukte de relatie tussen gezondheid en het eten van voldoende groente en fruit: ‘Vreemd genoeg is daar nog altijd weinig aandacht voor in de medische wereld, waar pillen eerder worden voorgeschreven dan paprika’s.’ Die aardige huisarts krijgt gedurende 10 lange jaren studie slechts één week les over voeding. Goede voeding is de basis voor je gezondheid, maar het lijkt er niet op dat de medische stand veel doet met die wetenschap. Best bizar; want kom je met je cavia bij de dierenarts dan is het eerste wat die dierenarts vraagt: ‘Wat eet die cavia van jou?’ Kinderarts Koen Joosten, van het Erasmus MC, bevestigt de desinteresse van de medische wereld in voeding: ‘Ik werk op de intensive care met ernstig zieke kinderen. Ook daar heeft gezonde voeding met veel verse groente en fruit een positief effect op het herstel van kinderen, steeds meer wetenschappelijke onderzoeken wijzen in die richting. Dat ik mij hier al jaren meer dan gemiddeld in verdiep, moet ik voortdurend verantwoorden aan mijn collega’s. Maar de tijden gaan veranderen, ook in de wetenschappelijke wereld zal een omslag plaatsvinden.’ Rob Baan, directeur van Koppert Cress, voegt daar nog een ander voorbeeld aan toe: ‘Arts & Auto, is al decennia lang het tijdschrift voor alle huisartsen in Nederland. Die worden kennelijk geacht liever iets over auto’s dan over voeding te lezen. Absurd! Wij zijn daarom bezig een nieuw tijdschrift op te richten: Arts & Voeding, want je kunt beter goede benzine in je lichaam gooien dan in je auto.’
geen pillen maar paprika’s
Volgens de bestuursleden van Stichting Food for a better lifestyle, kinderarts Koen Joosten (Erasmus MC), Gert Mulder (GroentenFruit Huis) en Rob Baan (Koppert Cress) is het de hoogste tijd om te investeren in gezondheid en veranderingen in het voedingsbeleid. ‘Wij gaan partijen en initiatieven met elkaar verbinden om Nederland gezonder te maken.’ Om bovenstaande kracht bij te zetten en veranderingen voor elkaar te krijgen, werd onder andere opdracht gegeven aan de Argumentenfabriek om met een denktank van experts te onderzoeken op welke manier groente en fruit hoger op de agenda van huisartsen kan komen. Dit leverde een flinke dosis munitie en heldere argumenten op, die overzichtelijk zijn geordend in het boekwerk ‘Geen Pillen, maar Paprika’s’. Geïnteresseerden kunnen een exemplaar hiervan opvragen via info@groentenfruithuis.nl.
beste groente idee van Nederland
Vijf studenten Voeding en Diëtetiek aan de Haagse Hogeschool pitchten vervolgens voor het beste groente-idee van Nederland:
- Soepke: stoere groentesoep voor bouwvakkers, in idem dito thermosbeker
- Beanefits: een hartige knapperige snack van geroosterde kikkererwten, lekker als snack voor tussendoor
- Groentehydraten: vervanging van meel door groente in diverse populaire gerechten
- Crunchy greens: gedroogde en gecrunchte groenten die kunnen worden gegeten op brood, als snack of door de salade
- Dutchie Dosa: een groentewrap, die uit zijn voegen puilt van de groenten
Dutchie Dosa werd door de jury, onder leiding van Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de VU, gekozen tot beste groente-idee van Nederland: `Dit heeft volgens ons de meeste impact op de groenteconcumptie, want het het voldoet aan alle criteria: het voldoet aan de richtlijnen uit de Schijf van Vijf, het is origineel, kan echt leiden tot een extra groentemoment en is een kansrijk product.’
De Dutchie Dosa is een groene wrap (gemaakt van spinazie en linzen) gevuld met Oosterse groenten en frisse mango-chutney. Bij de productie wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van afgekeurde groenten, dus ook nog eens super duurzaam. De winnaars ontvingen een cheque van 2.000 euro om het concept verder te testen en uit te rollen, dus hopelijk zien we de Dutchie Dosa binnenkort op een festival of in een Foodtruck voorbijkomen.
chef het samen
Aan mij de eer om op de GroenteTOP iets over Chef Het Samen te vertellen en de Crowdfundingsactie voor dit initiatief. Voor wie nog niet weet waar het over gaat: Met Chef Het Samen laten kinderen zien hoe cool het is om – samen met een vriend of vriendin – een compleet groentegerecht in elkaar te draaien. Hier kun je er meer over lezen. En dit is wat ik er afgelopen dinsdag over vertelde (filmpje is gemaakt met de iPhone, geen topkwaliteit, maar werkt prima):
Spreekt de aanpak van Chef Het Samen en onze missie je aan? Bestel dan nu alvast een boek, zodat wij mooie dingen kunnen blijven maken. Voor bedrijven en organisaties hebben we ook interessante proposities (zie fundingsbuttons op de crowdfundings-pagina) Mochten er andere wensen zijn, denken we uiteraard graag mee. Voor al je vragen, tips en voorstellen hierover, kun je contact opnemen met ondergetekende – opperchef van Chef Het Samen – Laura Emmelkamp: laura@keetsmakelijk.nl.
nog veel meer…
Ook collega Gees Van Asperen stond op het podium tijdens de GroenteTOP, om te vertellen over de proef & beleef workshops die ze met haar bedrijf BabyCooking in samenwerking met BabyBeGood en EkoPlaza heeft ontwikkeld. Daarmee inspireert ze jonge ouders om snel gezonde en lekkere maaltijden voor hun baby/peuter te maken. Wie stonden er nog meer? Partijen als JOGG en Smaaklessen en vertegenwoordigers van diverse groente-platforms, zoals Love My Salad en Veggipedia. Verder onder andere de Gezonde Basisschool: op deze scholen bewegen kinderen meer gedurende de dag en eten ze met elkaar een gezonde lunch. En zo was nog veel en veel meer… vergeef me dat ik niet iedereen noem, maar dat is onmogelijk in 1 blog – die al veel langer is dan gebruikelijk, maar ja, zo’n GroenteTOP is er ook niet iedere dag.
nieuwe schijf van vijf
En we gingen natuurlijk niet naar huis zonder de nieuwe schijf van Vijf: veel meer verse groenten en ook noten, zaden en peulvruchten zijn onmisbaar voor een gezonde leefstijl. Bewerkte industriële voedingsproducten worden ontraden. Astrid-Postma Smeets, senior Voedingskundige bij het Voedingscentrum, kwam ‘m – gekleed in flitsende paprika-jurk – kort toelichten en hield vooral een pleidooi voor de nieuwe schijf van Vijf als verbindend element tussen alle verschillende initiatieven en organisaties die zich inzetten om die dagelijkse portie groenvoer structureel op te voeren. Strategisch een slimme zet, die nauw aansluit bij een belangrijk doel van de GroenteTOP: alle goede initiatieven die er zijn met elkaar verbinden en op te schalen voor een grotere impact – goed plan, wij doen mee!
‘Uiteindelijk draait het om commitment’ sloot Koen Joosten de GroenteTOP af. ‘Met de Stichting Food for a better lifestyle gaan we ook het gesprek met de overheid aan, zodat we samen echt verandering tot stand kunnen brengen.’
En hier nog een filmpje met de highlights van de Groente-TOP
goodfoodiebag
Hop, weer naar huis, maar natuurlijk niet zonder goodfoodiebag, met daarin deze mega-gezonde broccocress: vrolijke sprietjes groen, die van de saaiste boterham een feestje maken. Koekje bij de thee? Vergeet de cress niet.
En ook deze leukerds zaten in de GroenteTOP tas: #Tommies, door Greenco geïntroduceerde snackgroenten, die sinds kort ook de sportkantines in Nederland van een portie extra vitaminen en mineralen voorzien. Weg met die frituurlucht, Team Tommies komt er aan!
Last but not least: een pakket met komkommer-, radijs- en slazaadjes: “Grow your own healthy salad” Gaan we zeker doen! Want je eigen groente kweken en zien hoe een zaadje zicht tot complete plant ontpopt is magisch. De perfecte manier ook om kinderen gek van groente te maken. En daar draait het uiteindelijk om; nieuwe generaties gezonder laten eten!
* * *
Doe ook mee aan onze crowdfunding en bestel nu alvast een exemplaar van Chef Het Samen met Tomaat
Voor onze ambassadeurs hebben we diverse extra’s, zoals een zakje biologisch tomatenzaad per boek, gratis verzending, exclusieve tomatenkaarten, keukenschorten en last but not least: de Tomato Wall of Fame!








