pastinaak - vrienden

In de middeleeuwen was er geen aardappel te bekennen en at iedereen pastinaak in z’n stamppot. En die zijn enorm lekker. Het voetvolk at ‘m simpel gekookt en de hofhouding at ‘m graag ‘m amandelen, kastanje, rozijnen en muskaatwijn.

DAAR ZIT WAT IN

Vezels, foliumzuur, mangaan, vitamine C: zo zie je maar weer, een groente die op de vinger van een bleke trol lijkt, mag je niet op z’n uiterlijk beoordelen.

PASTINAAKETERS

De aardappel heeft de pastinaak verslagen, en datis best jammer. Zelfs in de Leidse Stampot, die wordt gegeten toen de Spanjaarden zijn verslagen in 1574, zit tegenwoordig soms aardappel – dat moet echt pastinaak zijn. Want dat zat in de kookpot die de Spanjaarden achter de stadsmuren achterlieten.

WAT KUN JE ER MEE

Pastinaakchips van maken, soep van maken, roosteren in de oven met tijm en rozemarijn. Verder doet ie het goed in stoofpotten. Of maak er puree van; stamp ‘m samen met knolselderij tot moes, als alternatief voor een gewone aardappelpuree.

KINDEREN AAN DE PASTINAAK

Pastinaken zijn zacht en licht zoet, met een vleugje anijs. Dat gaat wel lukken dus.

DOE DE KEET PROEF

Niet vergeten deze vergeten groente vaker op tafel te toveren. We hebben een soepje dat voor klein en groot superlekker is: Knolaap, waar pastinaak en knolselderij een prima combinatie zijn.