boerenkool recept

lasagne met groenten

Deze lasagne met groenten is heerlijke kost voor gure dagen. Het aardse van de boerenkool contrasteert mooi met het zoet-zure van de tomaten, Parmezaanse kaas geeft ‘m pit en de bechamel-saus & mozzarella maken ‘m lekker romig. Laat die wind maar rond het huis waaien.

dit heb je nodig voor de lasagne met groenten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 3 blikjes tomatenblokjes (400g)
  • ½ theelepel gedroogde tijm
  • 1 stronk boerenkool (350-400 gram) / of een zak voorgesneden boerenkool
  • 1 bol buffelmozzarella
  • 150 gram Parmezaanse kaas, geraspt
  • 12 lasagnavellen

voor de béchamelsaus

  • 100 gram roomboter
  • 2 eetlepels bloem
  • melk

zo maak je deze lasagne met groenten

Snij de ui in dunne ringen, hak de teentjes knoflook fijn en snij de bleekselderij in plakjes.

Fruit de ui 2 minuten in wat olijfolie. Voeg de knoflook en bleekselderij toe en schep alles een paar keer om. Voeg de tomatenpuree, en de gepelde tomaten en tijm toe. Laat alles 10 minuten zachtjes pruttelen.

Ris ondertussen de boerenkoolbladeren van de steel en hak de bladeren grof. Kook de boerenkool in 10 minuten in een laagje water. Laat de bladeren goed uitlekken in een vergiet.

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Haal de pan met tomatensaus van het vuur en bedek de bodem van een ovenschaal met een dun laagje tomatensaus. Dek dit af met 6 lasagnavellen. Daar overheen doe je weer een laagje tomatensaus en daarover een laagje boerenkool. Snij de mozzarella in dunne plakken en leg die er bovenop. Strooi hier de helft (75 gram) van de Parmezaanse kaas over.

Leg de overige 6 lasagnavellen er op en dek dit af met een laagje tomatensaus en een laag boerenkool.

Dan maak je de béchamelsaus:

Laat de boter zachtjes smelten in een pannetje met dikke bodem. Voeg 2 eetlepels bloem toe, roer boter en meel goed door elkaar met een houten lepel en laat een minuutje pruttelen. Voeg een scheutje melk toe. Goed roeren, zodat er geen klontjes ontstaan. Blijf melk toevoegen tot de saus de juiste dikte heeft.

Verdeel de béchamelsaus over de boerenkool-lasagna en strooi de rest (75 gram) van de Parmezaanse kaas over de béchamel-saus. Zet de schaal 30 minuten in de oven, tot de bovenlaag begint te bubbelen en lichtbruin krokant is.

bijna tijd om te eten…

Haal de schaal uit de oven – laat 5-10 minuten rusten (anders valt de lasagne uit elkaar op je bord) – en verdeel daarna de lasagne voorzichtig in stukken. Keet Smakelijk!

lasagne met groenten

lasagne met groenten

lasagne met groenten

lasagne met groenten

lasagne met groenten

bechamel saus maken

lasagne met groenten

lasagne met groenten

Check nu ons nieuwe Kinderkookboek! 

Heb jij thuis een jonge chef in de dop? Check dan snel ons nieuwe kinderkookboek.

lasagne met groenten kinderkookboek

Bestel ‘m hier

  • 128 pagina’s in kleur
  • een kookboek voor & door kinderen
  • gezonde recepten in stripvorm
  • met een flinke schep humor
  • 14,95

chef het samen

het mafste kinderkookboek chef het samen keet smakelijk

 

Chef Het Samen met tomaat is verkrijgbaar bij de boekhandel, diverse kadowinkels en natuurlijk online.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *