vleesconsumptie

vleesconsumptie wereldwijd

De Chinezen eten 63 kilo vlees per jaar, Nederlanders 89 kilo, maar Amerika spant de kroon: daar ligt de vleesconsumptie op 120 kilo per persoon per jaar. Toinkkk! Hoogste tijd om de groenteknuppel maar weer eens in het hoenderhok te gooien.

vleesconsumptie en impact op het milieu

Wat voor impact hebben al die kilo’s vlees op het milieu? Arjen Lubach maakte er een paar weken geleden al een geniale uitzending over. En gisteren publiceerde NRC Next ook een lezenswaardig en confronterend stuk: Kun je 1,3 miljard Chinezen minder vlees laten eten? Dat zal niet meevallen, want vlees is een luxe product en met het stijgen van de welvaart neemt ook de vleesconsumptie toe. De gemiddelde Chinees was 50 jaar geleden vegetariër, misschien werd er één keer per jaar een varken geslacht en dan vierde de hele familie feest. Inmiddels kunnen de Chinezen het zich dagelijks veroorloven en dat laten ze zich niet zomaar afnemen. Vergeleken met Amerika zijn de Chinezen overigens nog heel bescheiden: 173 gram vlees per dag in China tegenover gemiddeld 330 gram vlees per dag in de VS. Maar als je met 1,3 miljard Chinezen bent, tikken die 63 kilo – per persoon – per jaar – natuurlijk aardig aan.

vleesconsumptie grootste vervuiler

De vleesindustrie is de allergrootste vervuiler ter wereld. Veeteelt stoot meer broeikassen uit als alle auto’s, brommers treinen, boten en vliegtuigen bij elkaar. Als iedereen stopt met het eten van vlees, heeft dat een positievere invloed op het klimaat dan wanneer iedereen accuut stopt met autorijden, vliegen, brommen en jetskiën.

De aarde heeft het zwaar. De enorme hoeveelheid vlees die we wereldwijd eten eist zijn tol. Om alle dieren in de bio-industrie van eten te voorzien, worden er enorme hoeveelheden soja verbouwd. Dat betekent ontbossing op grote schaal. Als iedereen zou eten zoals we hier in het Westen doen, hebben we 3,6 aardbollen nodig, rekende Bloink consultants laatst uit. Benieuwd waar we op uitkomen als China ook wordt meegnomen in dit rekenmodel. Hoe lang houdt de wereld dit nog vol?

Arjen Lubach maakte een hilarisch item over vleesconsumptie:

vleesconsumptie en kiloknallers

Tegenwoordig gaat alles over duurzaamheid en het milieu, maar laten we de dieren zelf niet vergeten. In de bio-industrie (95% van het vlees dat geproduceerd wordt) leiden varkens, kippen en koeien geen feestelijk bestaan. Ze hebben geen daglicht en geen ruimte en worden in zo kort mogelijke tijd vetgemest. Iedereen die in de bio-industrie werkt zegt: ‘je moet er niet bij nadenken, anders kun je dit werk niet doen.’

vleesconsumptie

op je gezondheid!

Minder vlees eten en vaker kiezen voor een plantaardig menu lost een hoop problemen op. Het is goed voor de aarde, goed voor de dieren en goed voor je lijf. Het scheelt een hoop:

  • genetische manipulatie: de soja die de dieren eten is genetisch gemanipuleerd en zo krijgen wij die ook binnen
  • pesticiden: waarmee al die soja wordt bespoten
  • groeihormonen: die de beesten in de bio-industrie krijgen
  • tonnen antibiotica: die preventief op grote schaal wordt toegediend in de bio-industrie om te voorkomen dat er massaal ziektes uitbreken, wat weer tot antibiotica resistentie leidt, bij zowel dieren en ook steeds vaker bij mensen.

Kies op de dagen dat je wel vlees eet daarom liever voor biologisch vlees. Het liefst van dieren die zijn grootgebracht op gras. Dat is duurder maar ook veel lekkerder en gezonder. Als je minder vaak vlees eet, hou je meer geld over voor scharrelvlees. Voordeel!

kinderkookboek met ballen!

Maar hoe doe je dat nou met kinderen? Hoe zorg je ervoor dat ze vaker groente eten en minder worst enzo? Daar hebben we een goeie tip voor: geef ze het heft in eigen handen en laat ze zelf koken. Want alles wat je zelf kookt, smaakt 10x beter, ook als het groente is, en vooral als je kind bent. Check hier ons kinderkookboek Chef Het Samen met tomaat, in mei 2017 uitgeroepen tot beste kinderkookboek van de wereld.

kinderkookboek vleesconsumptie vegetarisch

• 128 pagina’s in kleur • voor & door kinderen • met een flinke schep humor • 14,95

Hier kun je er wat meer over lezen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *