aubergineburgers

waanzinnige groenteburgers van aubergine, tempeh en walnoten

Dit zijn momenteel onze favoriete groenteburgers. Niet geschikt voor momenten waarop je hijgend en puffend van je werk komt en je afvraagt hoe je in hemelsnaam snel iets lekkers op tafel zet. Wel voor dagen waarop je iets meer tijd hebt.

We hebben alles stap voor stap gefotografeerd, dat maakt het productieproces alvast wat eenvoudiger en sneller. Heb je de smaak te pakken? Maak dan een extra grote lading en vries een deel van de burgers in; zo tover je zelfs op drukke dagen iets bijzonders op tafel.

Dit heb je nodig voor 4 personen/8 groenteburgers 

  • 1 rode ui
  • 2 knoflooktenen
  • 450 gram aubergine
  • 300 gram tempeh
  • 100 gram walnoten (gepeld)
  • 60 gram volkorenmeel
  • 10 basilicumblaadjes
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel zout
  • ½ theelepel zwarte peper
  • olie om te bakken

zo maak je deze groenteburgers

Pel en snipper de ui, hak de knofllok fijn en snij de aubergine in blokjes.

vegaburgers groenteburgers recept

Verwarm 2 eetlepels olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak een paar minuten. Dan de knoflook en de aubergine erbij. Bak ongeveer 15 minuten, schep alles regelmatig om.

vegaburgers groenteburgers recept

Stoom ondertussen de in brokken verdeelde tempeh in een vergeet boven een pan met kokend water. Een minut of 10. Door het stomen wordt de tempeh minder bitter.

recept voor vegaburgers groenteburgers maken

Weeg het meel en de walnoten af. Pluk de blaadjes van een basilicumplant.

recept voor vegaburgers groenteburgers maken

Doe de tempeh, walnoten, meel en het aubergine-uienmengsel uit de koekenpan in de mengkom van de foodprocessor. Voeg basilicum, zout, peper en komijnpoeder toe.

recept voor vegaburgers groenteburgers maken

Druk op de knop en laat de foodprocessor zijn werk doen; let op dat ie niet te veel doordraait. Alles moet goed gemengd zijn, maar tegelijkertijd ook stevig zijn.

Voeg basilicum, zout, peper en komijnpoeder toe.

Vorm met twee lepels en je handen kleine burgers en bak ze in een koekenpan met anti-aanbaklaag. Bak de groenteburgers aan beide kanten ongeveer drie minuten.

Voeg basilicum, zout, peper en komijnpoeder toe.

Deze burgers zijn lekker met homemade ketchup of tahinisaus

  • 6 eetlepels tahini
  • 3 eetlepels ketchup
  • ½ citroen
  • 1 teentje knoflook
  • 4 eetlepels water

Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en mix tot een gladde saus. Serveer de burgers met tahinisaus en geef er een quinoa-salade bij.

voor de quinoa-salade

  • 175 gram quinoa (gekookt volgens de instructies op de verpakking en daarna afgekoeld)
  • 400 gram wortels
  • 1 Granny Smith
  • 1 bos radijsjes
  • 6 takjes verse munt
  • 2 eetlepels olijfolie
  • ½ citroen

Meng de quinoa met geraspte, appel, radijs en wortel. Versgehakte munt erbij, kneepje citroen en wat olijfolie. Misschien nog wat zout erbij. Alles omscheppen en klaar is je salade.

Je hebt waarschijnlijk iets langer dan gebruikelijk in de keuken gestaan, maar wat eten jullie straks lekker. En ongemerkt schuift je kind ook nog eens een hele lading groente naar binnen. Keet Smakelijk!

kinderkookboek kadotip

chef het samen met tomaat

  • 128 pagina’s in kleur
  • voor & door kinderen
  • recepten in stripvorm
  • 14,95

bestellen kan hier.

voorbeelden binnenwerk

Chef Het Samen

chef het samen met tomaat

kinderkookboek

chef het samen

kinderkookboek

Verkrijgbaar iedere boekwinkel, diverse kadowinkels en natuurlijk online.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *