zelf hummus maken recept

zelf hummus maken

Zelf hummus maken is leuk en makkelijk. Hummus is ook nog eens hartstikke gezond, maar dat geeft niet, want dit spul is vooral erg lekker. En het wordt nog beter als je er wat knapperige rauwkost, zoals radijs, wortel, komkommer of paprika bij geeft.

oneindig variëren met hummus

Zo eenvoudig is zelf hummus maken: doe kikkererwten, tahin, gemalen komijn en citroen in de keukenmachine. Of in de mengkom van je staafmixer. Dat is de basis. Doe er een gehakt teentje knoflook bij, een flinke scheut goede olijfolie en een snufje zout. Even malen en klaar is je hummus.

zelf hummus maken: 100 varianten

De basisvariant is simpel, maar er zijn natuurlijk oneindig veel variaties. Rooster bijvoorbeeld eens wat wortels, bietjes, of een rode paprika en mix die door de ‘gewone’ hummus. Dan krijg je een mooie dip met een roze, rode of oranje gloed. Zo kun je rustig doorgaan; mix een groene, geroosterde paprika door je hummus met een fijngehakte jalapeño peper en verse koriander. Misschien geen favoriet van je kinderen, maar af en toe moet je ook aan jezelf denken.

Ook erg lekker: een ui in dunne ringen snijden en die op het allerlaagste vuurtje heel langzaam glazig en doorschijnend laten worden. Door het langzame garen wordt de ui extra zoet en smeuïg; ook dat geeft een extra dimensie aan ‘gewone’ hummus. Of smeer een aubergine in met olie, rooster ‘m in de oven en… jawel… door de hummus mixen, met een flinke theelepel paprikapoeder.

Zo zijn er nog veel meer kruiden, specerijen en bladgroentes waarmee je kunt variëren. Basilicum, koriander, paprikapoeder, harissa, za’atar kruiden, oregano, dragon, rucola, platte peterselie…. Het kan allemaal door of op de hummus. Niet alles tegelijk graag, maar voor de afwisseling en eetlust moedigen we iedere vorm van experimenteerdrift van harte aan. Spinazie en wat feta er doorheen? Doen! Voor je het weet, staan er 100 soorten hummus in je kookschrift (pardon, Pinterest heet dat tegenwoordig). Wat overigens niet betekent dat ‘gewone’ hummus opeens niets meer voorstelt, welnee, het is tenslotte dankzij die oervariant dat er zoveel extra smeersels in omloop zijn. Enfin, haal de kikkererwten en keukenmachine snel tevoorschijn en malen maar. Hier is het recept voor een klassieke hummus en daaronder een variant met avocado en koriander. Cheers!

O ja, lepeltje sambal erbij, of een schep crème fraiche is ook erg lekker. En nu hou ik op, ga nu maar snel zelf hummus maken 😉

ingrediënten

  •  250 gram kikkererwten (gekookt)
  • 1 flinke eetlepel tahin
  • 1 teentje knoflook, gehakt
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 eetlepels water
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • ½ theelepel zout
  • 1 dl olijfolie

zo maak je het

Doe de kikkererwten in een vergiet en spoel ze af onder koud stromend water. Pureer de kikkererwten, samen met de tahin, knoflook, een kneepje citroensap, het water, komijnpoeder en het zout in de mengkom van de keukenmachine.

Schenk tijdens het malen de olijfolie er rustig bij, tot er een gladde pasta ontstaat. Is de hummus te dik? Voeg dan wat extra water toe. Te droog van smaak? Doe er dan wat meer olie bij. Laat de motor nog een keer draaien tot je de perfecte hummus hebt.

Schep de hummus in een schaaltje of kom. Besprenkel met wat olijfolie. Garneer eventueel met een snufje paprikapoeder en druppel er nog wat olie over. Smeer het op een boterham bij de lunch. Of serveer als dip bij warme pitabroodjes.

tip

Als zo’n teen knoflook te ‘strak’ is voor je koter, dan laat je die gewoon weg. Maak dan bijvoorbeeld twee bakjes en meng alleen door de volwassen versie wat gehakte knoflook.

zelf hummus maken

zelf hummus maken

groene hummus

  • 250 gram kikkererwten (gekookt)
  • 1 flinke eetlepel tahin
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 eetlepel limoensap
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • ½ theelepel zout
  • 1 dl olijfolie
  • ½ bosje koriander

Halveer de avocado en verwijder de pit. Schep het vruchtvlees met een eetlepel eruit en snij in blokjes.

Doe de kikkererwten in een vergiet en spoel ze af onder koud stromend water. Pureer de kikkererwten, samen met de tahin, knoflook, limoensap, komijnpoeder, zout, koriander en de avocado in de mengkom van de keukenmachine.

Schenk tijdens het malen de olijfolie er rustig bij, tot er een gladde pasta ontstaat. Is de hummus te dik? Voeg eventueel wat water toe. Droog zal deze avocado-hummus niet snel zijn, want de avocado maakt ‘m extra zacht en smeuïg.

zelf hummus maken

zelf hummus maken

zelf hummus maken

zelf hummus maken

beste kinderkookboek van de wereld!

bestel hier ons nieuwste kinderkookboek – door de Gourmand Awards uitgeroepen tot beste kinderkookboek van de wereld!

zelf hummus maken

  • 128 pagina’s in kleur
  • kookboek voor & door kinderen
  • recepten in stripvorm
  • met een flinke schep humor
  • 14,95

voorbeelden binnenwerk

zelf hummus maken

koekjes zonder suiker

kookboek van de maand

bestel hier

 


1 reactie