De aspergefoodtruck komt dit voorjaar naar je toe! Als voorproefje van het nieuwe aspergeseizoen reed ie gisteren vanuit Limburg rechtstreeks de Amsterdamse Zuidas op.
het witte goud
Volgeladen met kisten kakelverse asperges kwam de Aspergefoodtruck tot stilstand op de stoep van restaurant Bolenius, waar chefkok Luc Kusters een fantastische aspergelunch bereidde. Het witte goud van Limburg belandde letterlijk in een amuse met bladgoud, maar deed het ook prima als ‘spaghetti’ gelardeerd met een langoustine en in een toetje met rabarber en ijs. Wow, ik proefde alleen maar asperges zoals ik ze nog nooit eerder had meegemaakt.
Maar goed, terug naar het gewone leven. Je hoeft geen keukenprins of -prinses te zijn om zelf iets lekkers met asperges te maken. De klassieke variant met gesmolten boter en een geprakt eitje blijft een winnaar. In 15-20 minuten zet je daarmee iets bijzonders op tafel: puur en vol van smaak.
aspergepatat
Met een beetje mazzel kom je de Aspergefoodtruck binnenkort ook zelf tegen, want de komende weken tourt ie door Noord Nederland en stopt de foodtruck bij diverse festivals en evenementen. Zeker even aanschuiven voor een verse asperge-snack die je hier krijgt aangeboden. Lekker hapje ook voor kinderen, die vaak even moet wennen aan de smaak en structuur van witte asperges. Maar gebakken in een krokant korstje wordt het opeens een heel andere knakker. Bij mijn kinderen valt zo’n eerlijke aspergepatat in ieder geval dik in de smaak. Vette vingers krijg je er gratis bij.
Thuis maak je deze aspergepatat ook in een handomdraai, het recept – inclusief how-to-foto’s – het recept staat hier.
De Aspergefoodtruck is een initiatief van ZON fruit & vegetatables uit Venlo. Officieel moment gisterenochtend: directeur Michiel van Ginkel overhandigt de eerste oogst aan topkok René Brienen, die de asperges vanuit Limburg naar Amsterdam reed. Daar gaf Brienen de asperges door aan zijn collega Luc Kusters van Bolenius, die er onder andere een heel bijzonder toetje mee maakte: een soort ‘snoep-papier’ van witte asperges met rabarber, met daaronder een bolletje asperge-ijs verstopt. Of dat lekker is? Ga zelf maar proeven ?




