Gisteren werd in Rome het ‘Internationale Jaar van de Boon’ ingeluid. De boon zal een jaar lang volop in de belangstelling staan. Want bonen zijn gezond en lekker, en bovendien een goede en duurzame vleesvervanger. Met bonen kun je alle kanten op!
We kunnen het ook dichter bij huis zoeken, want in Nederland ging het initiatief ‘Blije Boon’ van start. Chefkoks en andere bonenliefhebbers zullen het komende jaar extra veel aandacht aan bonen besteden. Je kunt een en ander volgen via de hashtag #BlijeBoon. We zijn benieuwd… en uiteraard zullen we met Keet Smakelijk ook een bonen-steentje bijdragen. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze wraps met witte bonenhummus en homemade pesto? Onze youtube sterren Liz & Polly laten je zien hoe leuk en makkelijk het is om ze te maken:
Wij werden trouwens altijd al blij van bonen. Zo maakte Keet Smakelijk samen met de Belgische non-profit organisatie EVA in 2014 ‘Een Bootje Voor’, een vrolijk kookboekje bomvol peulen, erwten, bonen en linzen. ‘Een Boontje Voor’ werd in 2014 in België uitgedeeld onder 4.000 scholieren en daar werden ook nog eens 100 kookworkshops bij gegeven, waarbij – inderdaad – de boon centraal stond. Laat die Belgen maar schuiven met peulvruchten!
Opmerkelijk: in Nederland worden heel weinig bonen gegeten. Tien procent van de Nederlanders eet zoiets als 8 gram peulvruchten per dag. Dat is ongeveer 1 sperzieboon. Kijk, dat schiet lekker op….
‘Peulvruchten? Ik weet niet eens hoe ik die moet bereiden’ stond er laatst in de Volkskrant. Maar daar is natuurlijk makkelijk iets aan te doen. Kijk bijvoorbeeld eens bij deze 3 linzen-recepten, inclusief how-to foto’s.
En wat dacht je van deze 10 peulvruchten-recepten?
Nog meer inspiratie? Je kunt ‘Een Boontje Voor’ gratis downloaden via deze link.
Kom maar door met die bonen!
* * *
Kinderen met plezier meer groente laten eten? Lees, kijk en kook dan samen met je kids uit de boeken van Keet Smakelijk!