blije boon

bokkenbonen

Bonen doen het bijna overal goed in. Vorig jaar maakten we met Keet Smakelijk en het Belgische EVA een vegetarisch kookboekje voor scholen: Een boontje voor. Op de cover: pasta en zwarte bonen. Lekker, maar niet echt een mainstream combi, dachten wij nog.

Over  onverwachte combinaties met bonen heeft Hak net een reclamecampagne gemaakt. Met Herman den Blijker die verrassende variaties met bonen promoot. Slim, om je te profileren met onalledaagse mixen. Boontjes zijn vaak ondergeschoven en krijgen zo terecht weer een hoofdrol. Zonder highbrow hipstergedoe: Herman maakt een melig geintje over traditionele gerechten en tieft (=Rotterdams voor gooien) een mix van Hollandse bonen in wok of pastasaus. Foodcommercials eindigen meestal met een oraal orgasme, als het resultaat geproefd wordt. Daar heeft Herman geen last van. Die neemt een hap en zegt volkomen onderkoeld ‘Nou, lekker’. Dat maakt het extra geloofwaardig.

Wat Herman kan, kun jij ook. Voor het Keet Smakelijk recept Bokkenbonen heb je het volgende nodig:

  • 500 gram Roma tomaatjes
  • 2 sjalotjes, gesnipperd
  • 1 knoflookteen, fijngehakt
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel tijmblaadjes
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 300 gram zwarte bonen (pot of blik)
  • 1 blikje tomatenblokjes (400 gram)
  • 250 gram fusilli
  • paar takjes basilicum
  • olijfolie

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 150 graden. Snij de tomaatjes in vieren. Doe ze in een bakblik en schep ze om met 1 eetlepel olijfolie en een snufje zout. Schuif in de oven en rooster 15 minuten.

Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een grote pan. Fruit de sjalotjes 3 minuten. Voeg knoflook, komijnpoeder, tijm en tomatenpuree toe. Bonen goed afspoelen en met het blik tomaatblokjes bij de rest in de pan doen. Laat alles een minuut of 10 pruttelen.

Kook ondertussen de fusilli volgens de instructies op de verpakking. Meng het bonen-tomaatmengsel door de pasta. Schep op borden en garneer met de geroosterde tomaatjes en verse basilicum.

BokkenBonen_recept_foto_snapshotHT


2 reacties

  • Leuk bericht geschreven met Herman drbij! Bonen zijn ook erg goed voor je lagere foodprint!!

    • Ha Dorien, heb je daar een mooi rekenvoorbeeld met voetafdrukken, uitlaatgassen en autokilometers bij? Hoe foodprintvriendelijk zijn deze bokkenbonen in vergelijking met een standaard Steak menu van Herman?

  • Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *