Buitenspeeldag Nickelodeon beweging obesitas

buitenspeeldag: Nickelodeon trekt kinderen weg van TV

Vandaag is het Buitenspeeldag. Ooit van gehoord? Het schijnt al jaren een terugkerend event te zijn. Die buitenspeeldag is een initiatief van Nickelodeon. Huh? Da’s toch die TV-zender die 24 uur per dag tekenfilms, spelshows en Amerikaanse tienerseries uitzendt? 

buitenspeeldag

Op de website buitenspeeldag.nl (van Nickelodeon) legt Nickelodeon uit waarom ze de buitenspeeldag organiseren: “Bij Nickelodeon draait alles 24 uur per dag om kinderen. Nickelodeon wil niet alleen kinderen vermaken met grappige, spannende en award-winning shows en hitseries, maar stimuleert kinderen ook continu om nieuwe dingen uit te proberen en een actieve levensstijl te omarmen. Daarom roept Nickelodeon dan ook alle kinderen in Nederland op om tijdens de Buitenspeeldag naar buiten te gaan en te spelen!”

Altijd fijn als er opeens een springkussen in je straat staat, er een grote doos met krijt op je stoep ligt, tennisrackets worden uitgedeeld door enthousiaste vrijwilligers (lees: moeders). Maar… wat gebeurt er op al die andere dagen van het jaar? Spelen kinderen niet gewoon uit zichzelf buiten? En wat heeft Sponge Bob daar mee van doen?

straatkind

Mijn hele jeugd bracht ik op straat door. Knikkeren, tikkertje, elastieken, kettingen van madeliefjes maken, voetballen, kaatsballen, hangen, crossfietsen, boompje verwisselen, steltlopen, badmintonnen, verstoppertje, politie en boefje, radslag, skippyballen, doelloos door de buurt slenteren, in bomen klimmen, over hekjes klauteren, op je kop staan, door het gras rollen & meer. Vroeger was ieder kind een straatkind. Of een buitenspeelkind, zoals dat tegenwoordig heet. Er was niets anders.

social media kind

Iedereen met kinderen weet hoe zwaar de concurrentie is tegenwoordig. Spelcomputers, tablets en mobieltjes, en o ja… de tv, die is er ook nog. Het is de belangrijkste reden waarom kinderen tegenwoordig nauwelijks nog buiten spelen. Hoe de exacte situatie in Nederland is, weet ik niet, maar In Amerika zijn kinderen in de leeftijd van 8 tot 18 jaar gemiddeld 7.5 uur per dag bezig met entertainment op een scherm. Social media, tv, computerscherm, video games, films… zo krijg je die uren wel vol. Gaan we in Nederland ook die kant op? Vorige week zag ik een advertentie, waarin wat social media feiten werden opgesomd:

  • we kijken 221 keer per dag op onze mobiel
  • we besteden net zoveel tijd aan media als aan slaap
  • we checken 14 keer per dag Facebook
  • er is 20 keer zoveel informatie als 20 jaar geleden
  • 2 op de 3 slaapt met een mobiel

Niet zo vreemd dus dat zo’n 80% van de kinderen (4-12 jaar) tegenwoordig te weinig beweegt. Ze zitten in de klas, ze zitten op de achterbank, ze zitten voor een TV of (spel)computer en checken hun mobiel.

minimaal een uur per dag bewegen

De gouden beweegregel voor kinderen is een uur per dag iets doen waarvan je hart sneller gaat kloppen. Daarvan moeten ze twee uur per week gericht sporten. Trampolinespringen, skaten en streetdance mag ook. Laat ze samen een boomhut, vlot of zeepkist bouwen. Weg met de auto, zet ze op de fiets. Laat ze meedoen aan sportieve naschoolse activiteiten en stimuleer je koters een sport te kiezen. En gooi af en toe die mobiel uit het raam. Dat helpt ook.

Nickelodeon op zwart

Nickelodeon gaat vandaag tussen 13.00-17.00 op zwart. Om de jeugd van tegenwoordig te stimuleren de straat op te gaan. Goed plan, maar zet die tv (en spelcomputer en tablet en mobiel) ook op andere dagen wat vaker op zwart. Schop je kinderen naar buiten, iedere dag minstens een uur. Buitenspelen is nog steeds het leukste dat er is voor een kind. Want van al dat hangen voor een computer of TV, en 10.000 uur Sponge Bob kijken, daar word niemand dunner of gelukkiger van.

*

Hoe vaak speelt jouw kind buiten? Hoe hou je het (social) media gebruik binnen de perken? En welke tips heb je voor andere ouders?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *