citroencake

citroencake

Deze beauties ontdekte ik laatst bij groenteboer Sener in de Kinkerstraat. En je weet hoe dat gaat: ‘If life gives you lemons, make lemoncake’ Dus. Vooruit dan maar 😉 Binnen no time stond er een klassieke citroencake op tafel. Die trouwens ook al weer snel verdwenen was.

voor 12 stukken / maken: 20 minuten / in de oven: 40 minuten

dit heb je nodig

  • 2 biologische citroenen
  • 150 ml koolzaadolie
  • 100 ml milde yoghurt
  • 125 gram lichte basterdsuiker
  • 3 eieren
  • 200 gram amandelmeel
  • 200 gram meel
  • 8 gram bakpoeder
  • 1 theelepel zout
  • 3 eetlepels maanzaad
  • 1 theelepel gemalen kardemom
  • nog 2 eieren / hiervan heb je alleen het eiwit nodig (NB: eigeel niet weggooien, bak er een ommetje mee)

voor de lemoncurd

  • sap van de 2 citroen
  • 100 gram roomboter
  • 120 gram suiker
  • 2 eieren

zo maak je deze citroencake

1. Verwarm de oven voor op 180 graden.

2. Rasp de schil van de citroenen, zodat je een flinke lading zest hebt.

citroencake

3. Klop in een grote kom de olie, yoghurt, eieren en de suiker schuimig en voeg ook de geraspte citroenschil toe.

4. Meng in een andere kom het amandelmeel met het bakmeel en voeg ook het bakpoeder, zout, maanzaad en de gemalen kardemom.

5. Kieper de ‘natte’ ingrediënten in  de kom met het meelmengsel en roer alles goed door elkaar.

6. Splits de overige twee eieren: doe de eiwitten in een brandschone mengkom. Tip 1: zorg dat de kom en de garde vetvrij zijn, anders wordt het eiwit niet stijf. Tip 2: de eidooiers niet weggooien; daar kun je straks een omeletje mee maken.

Klop de eieren stijf, tot je pieken van het eiwit kunt maken.

citroencake

7. Meng de stijfgeslagen eiwitten voorzichtig door het beslag. Het opgeklopte eiwit geeft de cake straks meer luchtigheid.

8. Bekleed de taartvorm met bakpapier. Dit gaat heel simpel: een vel bakpapier in de springvorm drukken en de overstekende randen bakpapier knip je vervolgens rondom af.

9. Stort het beslag in de taartvorm en schuif de citroencake in de oven. Na 40 minuten is de cake klaar. Test voor de zekerheid nog even met een satéprikker of dit ook echt het geval is: komt de prikker er droog en schoon uit? Dan kun je de cake uit de oven halen. Zo niet, laat ‘m dan nog 5-10 minuten in de oven verder bakken.

10. Voordat je aanvalt: laat de cake een half uurtje afkoelen op een taartrooster. En ondertussen maak je de…

lemoncurd

11. Zet een pan met bodempje water op het vuur en breng aan de kook. Plaats er een ander pannetje in of RVS mengkom, om de ingredienten au bain marie te smelten. Zorg dat de bodem het water niet aanraakt.

12. Doe de boter en de suiker in de kom en laat alles smelten. Voeg ook het citroensap toe en roer alles door elkaar.

13.Dan twee geklutste eieren toevoegen en regelmatig alles door elkaar kloppen, tot de lemoncurd dikker en lekker lobbig wordt. Dit duurt een minuut of 10.

 

citroencake

14. Haal de lemoncurd van het vuur, hevel over naar een glazen pot of schaaltje en laat afkoelen.

15. Serveer de citroencake met wat lemoncurd en een flinke dot yoghurt. Keet Smakelijk!

citroencake

koolzaadolie

Koolzaadolie is goedkoop, neutraal van smaak en heeft een juiste omega 3-6 verhouding (1:2). Kies wel voor koolzaadolie die in Nederland is geproduceerd, da’s lekker lokaal en bovendien is deze olie niet genetisch gemodificeerd wat bij koolzaadoliepit het buitenland meestal juist wel het geval is.

biologische citroenen

Waarom biologische citroenen? Omdat die niet bespoten zijn. En aangezien je de schil voor dit recept raspt is het wel zo fijn als er geen chemische bestrijdingsmiddelen in de cake komen. Je kunt die er namelijk niet afwassen…

Het citroensap kun je bijvoorbeeld gebruiken om een dressing mee te maken. Het sap dat overblijft bewaar je in een kopje in de koelkast en blijft minimaal een week goed.

minder suiker

In deze cake gaat minder suiker dan gebruikelijk is voor citroencake. Lees de recepten op internet of kookboeken er maar eens op na: vrijwel altijd staat er 200 gram suiker of meer in de ingrediëntenlijst. Behalve in de cake zelf, wordt er vervolgens vaak ook nog een topping gemaakt van 200 gram poedersuiker en een homp roomboter. Megazoet en behoorlijk vet. Wat mij betreft niet nodig, maar goed, proef zelf maar. Leuk als je laat weten wat je van deze citroencake vindt, en of ie zoet genoeg is

citroencake

ken je ons nieuwe bekroonde kinderkookboek al?

Olé!! Chef Het Samen met tomaat is uitgeroepen tot lekkerste vegetarische kookboek van het jaar!

lekkerste vegetarische kookboek van het jaar

  • 128 pagina’s in kleur
  • voor & door kinderen
  • recepten in stripvorm
  • met een flinke schep humor
  • 14,95

Bestel hier.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *