Cola Chooshappiness soda frisdrank

Coca-Cola heeft het licht gezien

Coca-Cola voert campagne met #ChooseHappiness. Wow. Na 10 miljard zelfhulpboeken met de titel: Geluk is een Keuze, heeft nu ook Coca-Cola het licht gezien. En om dit te vieren, is er een kleurrijk blik mensen opengetrokken en een caleidoscopisch filmpje gemonteerd: Een lint van dansende Bollywoodster-Afrikaanse-straatvoetballers-pasgeboren-baby-mishandelde-vrouw-getatoueerde-overjarige-motorrijder-springende-basketballers-zakenman-die-over-grasveld-rent-giechelende-schoolmeisjes-lesbische hipstermeisjes-travestiet-cokesnuivende-jonge-mooie-vrolijke-feestgangers-allen-met-een-flesje-cola-in-de-hand trekt aan ons netvlies voorbij. De boodschap is duidelijk: Maakt niet uit wie of wat je bent #ChooseHappiness. ‘What are you waiting for’ vraagt een rapper retorisch met z’n rauwe stem. Aan het eind van het filmpje voor de zekerheid nog een packshot van 4 flessen Coca-Cola. Want je weet maar nooit of consumenten de boodschap goed oppikken.

Voor die 3 mensen die nog steeds niet begrijpen dat geluk een keuze is, heeft Coca-Cola de stad platgebombardeerd met `spraakmakende’ posters. Daarop zien we onder andere een homostel met baby: ‘We choose happiness over tradition’ Rechtsonder in beeld vier flesjes Coca-Cola. Moeten we hieruit opmaken dat dit homostel een vette middelvinger naar hun burgerlijke familie opsteekt en dagelijks 4 flesjes cola drinkt? Want dat mocht thuis nooit? Daar kregen ze elke middag thee als ze uit school kwamen. Of geven deze mannen liever Coca-Cola dan opvolgmelk aan hun koter?

ChooseHappiness Coca-Cola

Op een andere poster een 61-jarige surfdude: ‘I Choose happiness over years’ Maar wat hebben een baard en een surfplank met het drinken van Coca-Cola te maken? Wat doen die 4 flesjes Coca-Cola rechtsonder? Is dat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid? Sorry gast, maar als je dit dagelijks drinkt, heb je hoogstwaarschijnlijk op je 61e overgewicht, een kunstgebit en diabetes. Daar helpt geen ene surfplank tegen. Check de harde cijfers maar even:

  • Het gemiddelde gezin van vier personen drinkt 400 liter frisdrank per jaar: Sinas, Cola, Icetea en sportdranken. Dat zijn per persoon 2.700 vloeibare suikerklontjes. Suiker en koolzuur zijn de ideale middelen om tandglazuur op te lossen. Helaas groeit dat nooit meer aan.
  • Kinderen die meer dan een glas fris per dag drinken, hebben een dubbele kans op obesitas. Da’s dan weer minder fris.

Laten we er geen doekjes om winden. Coca-Cola is best een lekker drankje. De meeste kinderen zijn er gek op. Die van ons ook, ze drinken het zelfs wel eens; als we uit eten gaan, als er een feestje is, of als we op vakantie op een terrasje belanden. Dat zijn de uitzonderingen die de regel bevestigen.

Als het echter aan Coca-Cola ligt, drinkt iedereen zich de hele dag godgans aan het spul. Uiteindelijk is dat ook het enige doel van het potpourri filmpje en die `grensverleggende’ posters: zoveel mogelijk Coca-Cola verkopen. Je kunt het ze niet kwalijk nemen, Coca-Cola is een multinational en die moeten winst maken. Zo simpel is het. Dus waar komt Coca-Cola mee? Tadadadadaaaaa: Met een permanente mega-aanbieding. We verzinnen dit niet, dit is de letterlijke tekst op de website van Coca-Cola:

‘Met het nieuwe Coca-Cola voordeelpak maak je elke dag bijzonder. Door de voordelige prijs van deze 4-pack kun je namelijk iedere dag genieten  van jouw favoriete Coca-Cola. Maak elke dag bijzonder voor minder dan 5 euro! Het Coca-Cola voorverpak bestaat uit een 4-pack van 1,25 liter flessen. Door de vaste aantrekkelijke prijs van minder dan 5 euro heb je dus alle gelegenheid om een kwalitatief product met een geweldige smaak, ook voor dagelijks gebruik te kopen. Zo heb je iedere dag reden voor een feestje!’

Screen Shot 2015-05-21 at 12.42.41

Oei…. Da’s wel heel verleidelijk….. 5 liter Coca-Cola voor zo weinig… maar nee… toch maar niet… dank u.

Wij hebben liever gezonde kinderen. En daarom halen we geen frisdrank in huis. Zielig hè? Maar wat is er eigenlijk mis met thee, water, een smoothie met fruit, een koel glas melk, een stuk watermeloen of een kop verse soep? Laat frisdrank geen zoete slobber voor elke dag worden. Als je kinderen uitlegt waarom het geen dagelijks drankje is, begrijpen ze het echt wel. Praat met ze over hoe marketing werkt en vraag eens wat zij eigenlijk van die posters, het filmpje en zo’n mega-aanbieding vinden. Waarschijnlijk komen ze met rake opmerkingen en lach je je rot om hun observaties. #ChooseHappiness

 

Ook even kijken: Deze remake van een Coca-Cola advertentie uit 1971

remake Coca-Cola commercial 1971

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *