de gekke groente van kromkommer

de gekke groente van Kromkommer

Maak recht wat krom is. Dat is het motto van Kromkommer. Zo’n 5%-10% van alle groente en fruit verdwijnt in de afvalbak of wordt gebruikt als veevoer, omdat het niet aan de norm voldoet. Lange tijd waren er wettelijke, zeer strenge regels voor de looks van groente en fruit. Zo mocht een komkommer in de categorie ‘klasse 1’ maximaal een kromming van 10 millimeter per 10 centimeter vertonen. Alsof je dat proeft! Het grootste gedeelte van dit soort normen is inmiddels opgeheven, maar de consument is eraan gewend geraakt dat groente er ‘perfect’ uit ziet en daardoor zie je nog steeds weinig gekke groente in de schappen. Door de overproductie hebben winkels keuze zat en kiezen ook zij niet zo snel voor de kromme broeder, die qua smaak en kwaliteit toch echt niet onder doen voor al die perfecte groentes.

Kromkommer vraagt aandacht voor deze vorm van verspilling. Ze brengt onder andere soepjes op de markt, gemaakt van ‘vreemd’ ogende groentes. Zo komen die kromme groentes toch nog recht. Momenteel zijn de smaken tomaat, wortel en biet op de markt. Op 25 mei lanceert Kromkommer haar nieuwste ‘Koele Soep’. Wij gokken dat het iets met kromkommer zal zijn…

krompopop

Nu is er ook een popupshop die bestierd wordt door de Krommunity: van 18 mei t/m 30 mei openen ze de eerste gekke groentewinkel van Nederland. Een leegstaand pand in Hoog Catharijne is omgebouwd tot een plek, waar je kromme groente kunt kopen, hun soepjes en ook een heleboel andere spullen die anders op een grote afvalberg terecht zouden komen. Zo zijn er kussens te koop die van oude dekens zijn gemaakt en boxershorts van tweedehands overhemden. Toe maar. Ons lijkt de tomatenballenbak wel wat. Duik onder in een zee van tomaten en ‘voel’ hoeveel tomaten er dagelijks verspild worden bij een tomatenteler.

Het probleem van voedselverspilling is complex, en een simpele oplossing is er niet. In de krompopop organiseert Kromkommer daarom ook een uitgebreid programma met sprekers die passen bij het thema verspilling. De mensen achter het No Foodwaste restaurant InStock vertellen hoe zij succesvol afgeschreven groente op de kaart zetten en diverse telers laten zien dat groenteverspilling creatief kan worden opgelost.

Kortom, lekker shoppen en inhoudelijk bijtanken in de Krompopup. Als je in Utrecht bent of door Hoog Catharijne wandelt, zeker even langsgaan!

De Kromkommer Pop-Op Shop is van 18 t/m 31 mei dagelijks geopend (m.u.v. 1e Pinksterdag) en is te vinden in Hoog Catharijne, Godebaldkwartier 75. Voor meer info over de Pop-up shop, zie het persbericht. En voor het volledige programma kijk je hier.

kromkommer popupshop Krommunity voedselverspilling


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *