De tweede jeugd

de tweede jeugd

Jazeker, je leest het goed, bij De Tweede Jeugd wordt brood van gisteren verkocht. Superleuk nieuw tentje in de Jan Evertsenstraat in De Baarsjes (Amsterdam), waar Manuel en Benjamin oud brood hip maken. 

En hoe! Als ik op zaterdagmiddag langsloop is er geen plek om te zitten, want de hele buurt verzamelt zich hier. Tosti’s kimchi en tosti’s stoofvlees gaan als warme broodjes over de toonbank. Gemaakt van luxe oud brood, je weet wel dat lekkere handgekneedde dubbelgerezen brood dat je niet in de supermarkt  koopt, maar bij winkels als Stach en Marqt. Het smaakt ook echt een stuk beter dan het standaard brood uit de supermarkt. Maar je betaalt er ook een fiks bedrag voor: 3,95. Of meer.

lekker & goedkoop

Nu blijken die rustieke bakkers altijd meer broden te bakken dan er verkocht worden – want lege schappen in luxe winkels, dat staat niet leuk. Zo ontstond het idee voor De Tweede Jeugd. Want al dat mooie brood weggooien is natuurlijk zonde. Bovendien smaakt het de dag erna ook nog prima. ‘Het is zelfs gezonder’ vertelt Benjamin mij dwars alle drukte heen. ‘Brood dat iets ouder is, verteert makkelijker, het ligt veel minder zwaar op de maag.’ Tel uit je winst: dat lekkere brood bij De Tweede Jeugd is niet alleen gezonder, maar ook een stuk goedkoper. Je kunt het meenemen voor de helft van de oorspronkelijke prijs.

toti’s & croutons bij de tweede jeugd

De ideale bestemming voor ‘oud’ brood is natuurlijk een tosti. Met twee pubers hier in huis maakt ons tosti-apparaat dagelijks overuren. Fijn dat we nu extra lekker en betaalbaar brood om de hoek bij De Tweede Jeugd kunnen scoren. Waar ook diverse varianten croutons worden aangeboden: klein formaat croutons is ideaal voor door een salade, de grotere croutons zijn voor in de soep, en de spicy paprika-croutons heerlijk bij een biertje.

voedselverspilling op de kaart

Voedselverspilling tegengaan is hot. De Tweede Jeugd haakt daar slim en creatief bij aan en kijkt verder dan brood alleen. Ze verkopen bijvoorbeeld ook chutney’s, gemaakt van sinaasappelschillen die overblijven na het persen van sap. Voeg daar wat vijgen en druiven aan toe en je hebt een mooie pot beleg, waarmee je van een geroosterd (oud) broodje iets bijzonders maakt.

De Tweede Jeugd is geopend van woensdag t/m zondag. Mijn vraag: ‘Wat doen jullie dan op maandag en dinsdag?’ wordt door Manuel en Benjamin met een schaterlach beantwoord. Zou me niks verbazen als hier nog veel meer potten en pannen met gered eten op het vuur staan, dus hou ze in de gaten deze ondernemende vrienden. En als je in de buurt bent, zeker even langsgaan bij De Tweede Jeugd.

De Tweede Jeugd Popup shop Jan Evertsenstraat Amsterdam

De Tweede Jeugd, Jan Evertsenstraat 21, Amsterdam, open van woensdag t/m zondag.

* * * 

Ken je ons nieuwe kinderkookboek al?

Hier is ie dan! Chef Het Samen met tomaat: een lekker groot kado-boek, waar kinderen direct mee aan de slag kunnen. Met foolproof recepten en een flinke schep humor. 128 pagina’s in kleur • 14,95

bestel ‘m hier

kinderkookboek chef het samen met tomaat

Chef Het Samen

chef het samen met tomaat

chef het samen

En wil je die zwierige handtekening erin, en/of een zakje biologisch tomatenzaad erbij? Stuur dan een mail naar laura@keetsmakelijk.nl. Dan heb je het boek ook zo snel mogelijk in huis.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *