diabetes voorkomen

diabetes voorkomen – tips!

Vandaag is het Wereld Diabetes Dag, om aandacht te vragen voor deze dringende kwestie. Want diabetes voorkomen wordt steeds urgenter. Vroeger heette het ouderdomssuiker, maar tegenwoordig krijgen kinderen het ook steeds vaker. Helemaal niet leuk, maar lees het toch maar even. En er is gelukkig ook goed nieuws: 3 tips hoe je diabetes kunt voorkomen.

wat is diabetes eigenlijk?

Wat is het verschil tussen diabetes 1 en diabetes 2? En het belangrijkste: hoe kun je voorkomen dat je kind diabetes 2 krijgt?

Bloedsuikers geven je energie. De hoeveelheid suiker in je bloed (de suikerspiegel) wordt geregeld door een hormoon, insuline. Dat wordt aangemaakt door de alvleesklier. Bij diabetes is dit proces verstoord en wordt er onvoldoende glucose (suiker) door het lichaam opgenomen. Dat heeft twee oorzaken:

diabetes 1

Bij diabetes 1 maakt de alvleesklier geen insuline aan. Dat betekent dat je insuline moet spuiten. Deze vorm ontstaat op jonge leeftijd en is vaak erfelijk. Helaas, maar hier is vrij weinig aan te doen. Mensen met diabetes 1 hebben echt pech.

diabetes 2

Bij diabetes 2 is je lichaam ongevoelig geworden voor insuline. Vroeger kwam dat door ouderdom. Maar tegenwoordig zijn  voeding en levensstijl steeds vaker de oorzaak. We eten de verkeerde dingen (veel te veel suiker) en bewegen over het algemeen veel te weinig. Daarom zijn er ook steeds meer jonge kinderen met suikerziekte.
Een slecht eetpatroon kan je ongevoelig voor insuline maken. Als er elke dag heel veel suiker in je bloed komt, moet de alvleesklier zich suf werken om voldoende insuline te maken. De alvleesklier kan uitgeput raken, of je lichaam wordt resistent voor insuline. Probeer daarom pieken in de bloedsuikerspiegel te voorkomen. Geraffineerde producten, frisdrank, taart, koek, ijs en zoetigheid geven veel te snel suiker af. Je bloedsuikerspiegel gaat dan op tilt. En ook de statistieken slaan op tilt, want door die gemiddelde ongezonde levensstijl is in nog geen drie jaar tijd is het aantal mensen met diabetes 2 gestegen met 25%.

Diabetes is een ziekte die specialistische zorg vereist. Zeker bij kinderen. Hoe jonger je bent, hoe meer je moet opletten dat je later geen complicaties krijgt, want je bent kwetsbaarder wat betreft hart, vaten, nieren, ogen en hoge bloeddruk. Diabetes 1 is gewoon dikke pech. Maar diabetes 2 kan in de meeste gevallen worden voorkomen en soms zelfs worden omgekeerd. Tijd voor een actieplan!

diabetes voorkomen documentaire Jamie Oliver #SugarRush suiker diabetes tandbederf

diabetes voorkomen met deze 3 simpele tips

  1. gezond eten
  2. voldoende bewegen
  3. overgewicht voorkomen

Diabetes voorkomen klinkt best simpel en dat is het eigenlijk ook. Tegelijkertijd betekent het voor veel mensen jezelf een nieuwe levensstijl aanmeten. En dan is het opeens een stuk minder simpel. Want we weten het heus wel: gezonder eten, meer bewegen, overgewicht voorkomen. Maar als dat niet je ding is, hoe verander je dat dan? Dat gaat niet van de ene op de andere dag. En in je eentje lukt het meestal ook niet. Ga daarom op zoek naar een goede diëtist/coach die jou en/of je kind(eren) hierbij kan helpen (extra bonustip!).

tip 1: gezond eten

Kies voor langzame koolhydraten: volkorenbrood, groenten en fruit. Wees matig met tussendoortjes. Die worden veel te vaak gegeten en zitten tjokvol snelle koolhydraten en suikers. Wees dus wat strenger over frisdrank, snoepen en snaaien. Maak afspraken met de oppas, opa’s en oma’s en andere ouders. Zo versterk je de basis voor een langer en gezonder leven. Wist je trouwens dat slechts 1% van de nederlandse kinderen voldoende groente eet? Tegelijkertijd krijgen ze gemiddeld wel 30 suikerklontjes per dag binnen. Daar valt dus nogal wat winst te halen. Kijk anders eens bij de gezonde familierecepten op deze site, daar kun je al aardig wat inspiratie uit putten.

diabetes voorkomen afkicken van suiker

tip 2: beweeg

Voldoende beweging helpt ook diabetes voorkomen. Beweging zorgt er namelijk voor dat je spieren meer glucose opnemen, waardoor het bloedsuikerniveau daalt. Kinderen zijn van nature beweeglijk. Geef ze de ruimte! Laat ze lekker sporten. En ook in de winter: hulp; een uur per dag naar buiten: voetballen, rennen, samen een wandeling maken, fietsen, steppen, op jacht naar Pokemons, het maakt niet, zolang je maar lekker beweegt.

tip 3: voorkom overgewicht

Ook een gezond gewicht helpt diabetes voorkomen. Overgewicht werkt de boel tegen, want dan zit er teveel vet in de cellen en de organen. Daardoor kan de insuline minder goed z’n werk doen. De cijfers zijn keihard: 80% van alle mensen met diabetes heeft overgewicht. 50% van alle mensen met overgewicht krijgt diabetes. En vrijwel iedereen met overgewicht lijdt aan insuline-ongevoeligheid. Dat is het begin van diabetes.

diabetes voorkomen tips

tip 4: geef kinderen het heft in eigen handen

We hebben trouwens nog een tip: over hoe je kinderen zelf motiveert je gezond(er) te leven. Want hoe doe je dat nou? Ga er maar aan staan in een wereld waarin ze overstelpt worden door zoete verleidingen en spelcomputers. Onze favoriete tip is dit: betrek kinderen bij het verhaal. Maak ze medeplichtig op een slimme manier. Echte veranderingen komen van binnenuit. Niet omdat je vader of moeder het zegt. Hoe laat je kinderen bijvoorbeeld meer groente eten? Door ze een aantrekkelijk en haalbaar handelingsperspectief te bieden. Met ons nieuwe kinderkookboek Chef Het Samen met tomaat bijvoorbeeld. Dat maakt van gezond koken en eten een feestje!

diabetes voorkomen Sinterklaastip Kinderkookboek

Meer groente eten is goed voor iedereen. Kinderen zijn de koks van morgen, als zij gezond(er) gaan eten en ontdekken hoeveel lol je daarbij samen kunt hebben, dan zal dat een wereld van verschil maken. Dat zijn grote woorden voor een vrolijk kinderkookboek, maar uit de reacties en foto’s van kokende kinderen die we ontvingen, weten we dat het werkt. En daar zijn we supertrots op.

Doe je ook mee?

Al meer dan 1.000 kinderen kregen Chef Het Samen kado. Doe je ook mee? Samen maken we deze wereld niet alleen een stukje gezonder, maar ook warmer en gezelliger. Dit is wat Chef Het Samen te bieden heeft:

  • lekker groot boek, 128 pagina’s in kleur
  • met gezonde recepten, waar je je vingers bij aflikt
  • tomaat vorm te rode draad, maar uiteraard wordt er ook met heel veel andere verse ingrediënten gekookt. Zo ontwikkelen kinderen een breed smaakpallet
  • de recepten zijn in stripvorm, en daardoor super makkelijk te volgen door kinderen
  • klimaaneutraal gedruk
  • winnaar duurzaamheidsprijs van de ASN Bank
  • 14,95

bestel ‘m hier

diabetes voorkomen Sinterklaastip kinderkookboek chef het samen koken met kinderen

diabetes voorkomen Sinterklaastip Kinderkookboek

Naast recepten zijn er kweekinstructies: want wie zelf tomaten kweekt, zal ze daarna met nog meer plezier eten!

Sinterklaastip kinderkookboek chef het samen

diabetes voorkomen

Chef Het Samen met tomaat is verkrijgbaar bij iedere boekwinkel, diverse kadowinkels en natuurlijk online.

En wil je die zwierige handtekening erin, en/of een zakje biologisch tomatenzaad erbij? Stuur dan een mail naar laura@keetsmakelijk.nl. Dan heb je het boek ook zo snel mogelijk in huis!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *