ei-feiten-op-een-rij

In eieren zit veel eiwit (verrassing :P) en ook vet. Koolhydraten zitten er nauwelijks in. Er zitten ook aardig wat vitamines en mineralen in, zoals foliumzuur, ijzer, zink, vitamine B12 en vitamin D. Allemaal nodig om up & running te blijven. Er zit wel cholesterol in ei, maar dat heeft weinig invloed op jouw cholesterolpeil (vroeger dachten ze van wel). Eet rustig een paar eieren per week, want van een ei wordt je lichaam blij. En het is nog goedkoop ook. Frittata, klutseieren, quiches; met een paar simpele eieren zet je al snel een fatsoenlijke maaltijd op tafel.

hoe vers is mijn ei?

Eieren zijn 4 weken houdbaar, maar niet 4 weken lekker. Wil je weten of je eieren vers zijn? Benoem je eigen kuikens tot versheidscontroleur. Dit zijn beproefde testmethoden:

  • de drijfproef: 100 gram zout in 1 liter water oplossen. Een vers ei ligt plat op de bodem. Hoe ouder het ei, hoe groter de luchtkamer: de stompe kant van et ei komt omhoog. Na 6 weken is het een drijfei en moet je het echt niet meer eten.
  • de breekproef: een vers ei heeft een stevige, bolronde dooier en dik eiwit dat nauwelijks uitloopt.
  • de luisterproef: een vers ei is stil. Als je de binnenkant hoort schudden, heb je een bejaard ei.

In de ijskast blijven eieren langer vers, maar hou ze uit de buurt van vis (en knoflook) want de poreuze schil neemt snel andere smaken op.

ei codes

De codes op het ei vertellen je iets over het leven van de kip. Hoe hoger het cijfer, hoe zieliger de kip:

  •  code 0: dit ei is van een biologische kip: die heeft veel ruimte, kan naar binnen en buiten wandelen en de kippen krijgen biologisch voer.
  • code 1: dit ei is van een vrije uitloopkip: deze kippen hebben ook de ruimte, ze kunnen via een speciale ‘uitloop’ naar binnen en buiten.
  • code 2: dit ei is van een scharrelkip. Die komt gek genoeg nooit buiten. Een scharrelkip zit de hele dag binnen in een krap hok met duizenden andere kippen. De snavels van scharrelkippen worden gebrand of geknipt. Voor een paar dubbeltjes extra koop je biologische eieren of eieren van de uitloopkip. Dierenvriend zijn was nog nooit zo goedkoop.
  • code 3: dit ei is van een kooikip. Legbatterijkippen zijn inmiddels verboden, maar een kooikip heeft het niet veel beter. Ook deze kippen zitten hun leven lang vast in een kooi, alleen is die kooi ‘verrijkt’ lezen we op internet. Wat dat ‘verrijkt’ nou precies betekent is ons niet duidelijk, maar je hele leven vast zitten in een kooi is sowieso flut. Code 3 eieren worden niet als eieren in een doosje verkocht; niemand wil ze eten. Maar ze worden wel gebruikt in allerlei kant- en klaarproducten (want lekker goedkoop), zoals cake, pasta en toetjes. Op de verpakking hoort ook een code van de gebruikte eieren te staan. Staat er geen code op? Dan zijn het waarschijnlijk code 3 eieren van zielige kippen.

Een ei bakken of koken is altijd een goed idee. Maar met Pasen wil je misschien net wat origineler  uit de hoek komen. Dus plaatsen we morgen en overmorgen een recept met ei op deze plek. En ja, daar zit ook groente bij.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *