paksoi recept

groene curry soep

Laatst hadden we 16 eters, grote en kleine mensen. Dat vraagt om een slimme voorbereiding. Want er is natuurlijk geen bal aan om zelf de hele avond aan de zijlijn te stressen, terwijl de rest steeds joliger wordt. Dus de avond daarvoor alvast een flinke pan pittige groene curry soep gemaakt.

Vlak voor het opdienen doperwten en knapperige peultjes erbij. En tot slot wat Shanghai Paksoi. Wow, dat viel in de smaak! Iedereen wilde meer….. en nog meer van die soep…. Maar omdat die op een gegeven moment echt op was, bleef er niets anders over dan het recept in al zijn simpelheid prijs te geven: van een homemade groene currypasta, maakte ik geen curry maar…. soep. Dit heb je nodig voor 4-6 personen:

dit heb je nodig voor de groene currypasta

  • flinke bos koriander
  • 4 bosuien
  • 2 cm gember, geraspt
  • 2 knoflooktenen, gehakt
  • 1 groene chilipeper, pitjes verwijdert en fijngehakt
  • 1 theelepel curcuma
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel bruine suiker
  • sap van een halve limoen
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 2 stengels citroegras

overige ingrediënten

  • blikje kokosmelk (400 ml)
  • 6-7 dl groente- of kippenbouillon
  • doperwten (diepvries)
  • peultjes of sugar snaps
  • Shanghai Paksoi / of gewone paksoi, als die schattige kabouter paksoi er even niet is

zo maak je de groene curry soep

Maal alle ingrediënten – behalve het citroengras – fijn in de keukenmachine of in de mengkom van een staafmixer.

Verhit een beetje olie in een grote pan met dikke bodem en werp daar de currypasta in. Roer alles om en bak 2-3 minuten op middelhoog vuur. Dan de kokosmelk en de bouillon erbij. De stengels citroengras in de lengte doorsnijden, omknakken en bij de rest voegen.

Zodra de soep kookt, het vuur lager zetten en een kwartiertje laten simmeren, met de deksel op de pan. Zet het vuur uit en laat de soep rustig een paar uur, of een nachtje staan, zodat de smaken goed op elkaar kunnen inwerken.

Zeef de soep, zodat er een heldergroene soep – zonder allerlei frutsels die tussen je tanden gaan zitten – overblijft.

Voeg vlak voor het opdienen de knapperige groente toe, zoals doperwten, peultjes, sugar snaps, taugé en shanghai paksoi.

kinderkookboeken tip!

Heb je thuis een jonge chef in de dop? Houdt jouw buurmeisje, neefje of nichtje van koken? Check dan hier ons nieuwste kinderkookboek.

tips voor meer groente

  • 128 pagina’s in kleur
  • recepten in stripvorm
  • voor & door kinderen
  • met een flinke schep humor
  • 14,95

Wil je er wat meer over weten? Kijk dan hier.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *