bloemkool salade

bloemkool - crunch

De meeste mensen kennen alleen de ‘kale’ bloemkool die meer op een schaap lijkt, dan op een plant. Terwijl de bladeren niet alleen mooi zijn maar ook megagezond. Probeer dus een complete bloemkool te scoren.

CHIC CHIFFONADE

Die bloemkoolbladeren kun je in dunne reepjes snijden: chiffonade heet dat in sterrenkoktaal. Doe er granaatappel bij en geroosterde zonnebloempitten. Dressing van olijfolie, een beetje granaatappelsap van de verse pitjes en een ietsepietsie zout. Mjammie.

DAAR ZIT WAT IN

Een portie bloemkool geeft je alle vitamine C die je per dag nodig hebt. Plus nog K en B6 en (dat vind je ook niet in fabrieksvoer) glucoraphanine, een ontstekingsremmer.

GEKLEURDE BLOEMKOOL?

Behalve witte bloemkool is er ook paarse, oranje en groene. De meest waanzinnige, magische bloemkool heet Romanesco. Met een soort spiraalstructuren die uit duizenden piramides bestaan lijkt-ie wel van een andere planeet. Moet je een keer gezien en gegeten hebben.

NIET SUFKOKEN A.U.B.

Je kunt ze stomen, roerbakken of frituren in een deeglaagje. Als je ze kookt, zorgt dan wel dat ze beetgaar blijven. En rauw is bloemkool een heerlijke dip, voor hummus of met kruidenmayonaise of yoghurt.

GEVAARLIJK LEKKER HAPJE

Maak bloemkool sexy: met gember en komijn bijvoorbeeld. Maak eens een Gevaarlijk Lekker Thais Hapje (op eigen risico). En ga ook eens los op deze bloemkool couscous: een snel recept voor een ‘paleo-glutenvrije-fotogenieke-verrassend-lekker-frisse-low-calorie-en-toch-voedzame-raw-food-salade’